Szerző: Ady Krisztián

2007. március 7. 13:07

Intelligens orvosi jegyzettömb készülhet az elektronikus papírból

A várakozásoknak megfelelően elsőként az egészségügyben tűnnek fel az elektronikus papír előnyeit valóban kihasználni képes alkalmazások. Az Emano Tec két év fejlesztést követően dobja piacra azt a MedTab névre keresztelt elektronikus jegyzettömböt, mely egyszerűbbé teheti az orvosok dolgát. A termék kifejlesztésében klinikai orvosok is aktívan részt vettek.

[HWSW] A várakozásoknak megfelelően elsőként az egészségügyben tűnnek fel az elektronikus papír előnyeit valóban kihasználni képes alkalmazások. Az Emano Tec két év fejlesztést követően dobja piacra azt a MedTab névre keresztelt elektronikus "jegyzettömböt", mely egyszerűbbé teheti az orvosok dolgát. A termék kifejlesztésében klinikai orvosok is aktívan részt vettek.

A MedTab gyakorlatilag egy kisméretű, könnyű vezeték nélküli kliense lehet az adott osztályon használt orvosi informatikai rendszereknek. A Windows CE 5.0 operációs rendszert futtató, 340 grammos, 14 x 19 x 1,2 cm méretű készülék Bluetooth és Wi-Fi kapcsolaton keresztül kommunikálhat a hosttal. A gyors működést 624 MHz-es Intel XScale processzor és kétszer 64 megabájtnyi memória garantálja.

A készüléken ujjelnyomatolvasót is elhelyeztek, az elektronikus papírból készült, energiatakarékos, nappali fényben is kiválóan olvasható, érintésérzékeny kijelző pedig 1024 x 768 pixel felbontású, és 16 szürkeárnyalat megjelenítésére alkalmas. Ez a megoldás akár adatbevitelt, jegyzetelést is lehetővé tesz. Az elektronikus papír előnye, hogy tartalmát frissítés, elektromos áram felhasználása nélkül is megtartja.

MedTab

A köpeny zsebében is elférő készülék normál akkumulátorával 6 órát, az opcionális, nagyobb akkumulátorral pedig akár 12 órát is működhet egyetlen töltéssel. A 1,5 méterről is leejthető, ütés- és cseppálló borítást fertőtlenítő szerekkel is tisztíthatják, mely ilyen környezetben alapvető követelmény.

Bár a MedTab specifikációi alapján egy erősebb tenyérgépre épül -- mely ma már viszonylag olcsón beszerezhető --, a különleges kijelző és a speciálisan módosított WinCE 5.0 operációs rendszer alaposan megdobja a készülék árát. A mintapéldányokért nem kevesebb mint 5 ezer dollárt kér el a gyártó, míg nagyobb rendelés (50 darab felett) esetén "csupán" 2000 dollárba kerül darabja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról