Szerző: Kovács Attila

2000. június 27. 19:32

Transmeta alapú Linux szerver?

A Rebel.com , egy kanadai székhelyű cég, mely Linux alapú szerverek gyártásával foglalkozik, azt tervezi, hogy az egyik termékvonalában a Transmeta Crusoe processzorát fogja felhasználni. Ezt az ottawai központú céget régebben Hardware Computing Canada-nak nevezték, és olyan linuxos szervereket forgalmaznak amik az Intel StrongArm processzorán alapulnak. A cég a PCExpo-n bejelentette, hogy NetWinder termékvonalát Transmeta Crusoe alapú gépekkel bővíti.

A Rebel.com, egy kanadai székhelyű cég, mely Linux alapú szerverek gyártásával foglalkozik, azt tervezi, hogy az egyik termékvonalában a Transmeta Crusoe processzorát fogja felhasználni. Ezt az ottawai központú céget régebben Hardware Computing Canada-nak nevezték, és olyan linuxos szervereket forgalmaznak amik az Intel StrongArm processzorán alapulnak. A cég a PCExpo-n bejelentette, hogy NetWinder termékvonalát Transmeta Crusoe alapú gépekkel bővíti.

A Crusoe chipet a következő generációs "gateway" típusú számítógépekben fogják alkalmazni, mely számítógépek egy alhálózatot (egy irodát vagy otthont) csatlakoztatnak az Internetre. A gyors és olcsó Internet-elérési technológiák beköszöntével, ezek a gateway-ek egyre fontosabbak lesznek.

A Transmeta olyan számítógép processzorokat gyárt, amik a code-morphing technológia segítségével egy x86-os chipet emulálnak és kevesebb energiát fogyasztanak. A Transmetának megvan a saját Linux verziója, melyet főképp kézigépekbe szánnak, de ez nem azt jelenti, hogy a Transmeta chipeken csak ez az operációs rendszer tud futni. Természetesen ugyan úgy futtathatók a Transmeta processzorain a Microsoft Windows-ok vagy a Linux-ok mint más proesszorokon.

Bár mind az AMD mind pedig az Intel rendelkezik saját energiatakarékos technológiákkal és processzorokkal, a Transmeta eljárása már elnyerte a mérnökök és a nagy cégek tiszteletét. A Rebel.com azért választotta a Transmeta Crusoe processzorát, mivel teljes mértékben Intel kompatibilis és kevés áramot fogyaszt, ami azt jeletni, hogy kisebb gépekbe is be tudják őket építeni anélkül, hogy hűtőventillátorra vagy hűtőbordára lenne szükség. "Ezek nagyon komoly érvek, amik elkülönítik a Transmetát a többi porcesszorgyártótól", nyilatkozta a Rebel.com vezetője Michal Mansfield.

A Rebel.com a NetWinder termékcsaládot még a múlt évben szerezte meg a Corel-től. A cég tovább szertné folytatni a StrongArm alapú rendszerek fejlesztését is, nyilatkozta a szóvívő.
[c|net]

a címlapról