Szerző: Ady Krisztián

2007. március 5. 14:15

Kikopnak az amerikai üzletekből a csak analóg tévéadások vételére alkalmas készülékek

Az amerikai híradástechnikai szaküzletek vezetőinek nagy része valószínűleg nem is sejti, hogy törvényt sért e hónap első napjától kezdve. 2007. március 1-től ugyanis az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság 2005. novemberében közzétett dokumentuma szerint nem lehet olyan tévékészüléket, video- és DVD-felvevőt, vagy más tévéadást kezelő készüléket forgalomba hozni az Egyesült Államokban, mely nem képes digitális tévéadások vételére.

[HWSW] Az amerikai híradástechnikai szaküzletek vezetőinek nagy része valószínűleg nem is sejti, hogy törvényt sért e hónap első napjától kezdve. 2007. március 1-től ugyanis az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság 2005. novemberében közzétett dokumentuma szerint nem lehet olyan tévékészüléket, video- és DVD-felvevőt, vagy más tévéadást kezelő készüléket forgalomba hozni az Egyesült Államokban, mely nem képes digitális tévéadások vételére.

Itthon legkésőbb 2012

A digitális átállás nem ismeretlen fogalom azok számára, akik kicsit is érdeklődnek a tévéadások mögött álló technológiák iránt. Az Európai Unióban, így hazánkban is 2012 elején következik el az a pont, amikor lekapcsolják az analóg adásokat, ezt követően csak olyan tévékészülékkel lehet majd az új, digitális adásokat fogni, melyeket felkészítettek erre, illetve melyekhez megfelelő külső vevőberendezéseket, úgynevezett set-top-boxokat kapcsoltak.

Az amerikaiak már korábban megkezdték az átállást, hiszen 2006. március 1-től már nem lehetett 25 hüvelykes képátlójú tévékészüléket digitális tuner nélkül forgalmazni a tengerentúlon, a fennmaradó készülékekre vonatkozó időpontot pedig 2007. március 1-re módosították július 1-ről, tovább gyorsítva az áttérést. Az Egyesült Államokban 2009. február 17-én hallgatnak el az analóg tévéadások.

Az átállást követően felszabadul az eddig foglalt 700 MHz-es frekvenciasáv is, mellyel az amerikai kormányzat ezt követően szabadon gazdálkodhat, és melyet számos módon fel lehet használni különböző országos, interaktív szolgáltatások biztosítására. Az erre a sávra szóló aukciót várhatóan még 2008. február 28-a előtt kiírják, az analóg frekvenciasáv értékesítéséből körülbelül 10 milliárd dolláros bevételt vár az amerikai kormány.

Államilag támogatott

A digitális átállásról a dtvtransition.org weboldalon tájékozódhatnak az ország lakosai, ahol érthetőbb formában írják le az állami dotálással, támogatással kapcsolatos teendőket is. Az Egyesült Államokban 2008-tól háztartásonként két darab "kupon" is igényelhető majd, mellyel az 50-80 dolláros set-top-boxokat 40 dolláros kedvezménnyel lehet majd megvásárolni, így jóformán ingyen hozzájuk lehet majd jutni. Ezekkel a set-top-boxokkal a régebbi hagyományos tévékészülékek is képesek lesznek majd a földfelszíni digitális tévéadások vételére.

A digitális földfelszíni műsorterjesztés itthon régóta nem ismeretlen fogalom, az Antenna Hungária Rt. ugyanis évek óta folytatja kísérleteit hazánkban. A cég több mint két éve, 2004 októberében indította el hivatalosan is három közszolgálati adót tartalmazó kísérleti csomagját, melyet Budapesten és a kabhegyi adótorony környékén lakók foghatnak be digitális set-top-boxok, vagy megfelelő televíziókészülékek segítségével. Az Antenna Hungária már akkor, 2004 telén sürgette a vonatkozó törvények módosítását a mielőbbi bevezethetőség, indulás érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról