Szerző: Ady Krisztián

2006. december 22. 12:28

Kipróbáltuk: Samsung SGH-Z560 - mobil internetezésre teremtve

Ha a legmondernebb mobiltechnológiákat alkalmazó mobiltelefonra vágyunk, az utóbbi időben elegendő egyetlen gyártó kínálatában körülnézni: a koreai Samsung valóban élen jár a fejlesztésekben, illetve azok kereskedelmi termékekké kovácsolásában. A hatalmas elektronikai gyártóóriás nemrég jelentette be, hogy valódi offenzívát indít jövőre a mobiltelefonok piacán -- elvesztett piaci részesedését visszaszerzendő --, ennek ellenére az elsősorban prémium szegmensben előre törekvő divízió már most is kétségkívül iránytűként viselkedik a gyártók között.

Ha a legmondernebb mobiltechnológiákat alkalmazó mobiltelefonra vágyunk, az utóbbi időben elegendő egyetlen gyártó kínálatában körülnézni: a koreai Samsung valóban élen jár a fejlesztésekben, illetve azok kereskedelmi termékekké kovácsolásában. A hatalmas elektronikai gyártóóriás nemrég jelentette be, hogy valódi offenzívát indít jövőre a mobiltelefonok piacán -- elvesztett piaci részesedését visszaszerzendő --, ennek ellenére az elsősorban prémium szegmensben előre törekvő divízió már most is kétségkívül iránytűként viselkedik a gyártók között.

Z560

Hasonló iránytű a T-Mobile-nak készített SGH-Z560 mobiltelefon is, melyet azoknak dobott piacra a vállalat, akik az elérhető leggyorsabb mobilhálózati letöltést biztosító technológiát, a HSDPA-t szeretnék igénybe venni -- adatkártya használata nélkül. A Z560 különlegessége ez a kapcsolódási képesség, hiszen vékony harmadik generációs mobilkészülék már nem is egy található a piacon. Ez azonban nem az egyetlen lehetőség, az Option HSDPA-adatkártyával szerzett tapasztalatainkat külön cikkben foglaltuk össze.

Samsung SGH-Z560

A Samsung készülékét megpakolták minden földi jóval: amennyiben nincs 3G-lefedettség, az EDGE/GPRS támogatásnak köszönhetően lehet adatokhoz jutni. A valóban vékony, mindössze 97x51 mm-es, 16 mm vékony kagylóformájú készüléket 2 megapixeles, autófókuszos kamerával is ellátták, belső kijelzője 2,3 hüvelykes, 320x240 pixel megjelenítésére alkalmas. A külső, 1 hüvelykes kijelző 128x128 pixeles, 65 ezer szín megjelenítésére képes. A jó minőségű anyagokból készült mobil mindössze 98 grammot nyom, az akkumulátorból azonban nem véletlenül mellékelnek rögtön kettőt, a hatalmas kijelző szó szerint zabálja az energiát, átlagos használat mellett se számítsunk 2 napnál hosszabb készenléti időre.

A telefon harmadik generációs mivoltából adódóan természetesen nem szűkölködik multimédás képességekben sem. A videotelefonálás mellett videoklipek is rögzíthetők a megszokott, bélyegméretű változatban, a beépített médialejátszó alkalmazás pedig az MP3 mellett a Windows Media Audio, AAC, AAC+ és RealPlayer (!) formátumokat is képes megszólaltatni. A készüléknek némi zenetelefonos beütést adnak a külső kijelző alatt található érintőgombok, mellyel elindíthatjuk és megállíthatjuk a zenelejátszást, illetve lépkedhetünk a számok között.

Samsung SGH-Z560

A Z560 tehát akár zenetelefon is lehetne, két jó minőségű hangszórója nagyon tud szólni, a mobilról alkotott képet viszint egy kissé összezavarja, hogy üzleti funkciókat is építettek bele. Ilyen például a fájlböngésző, mely a Word-dokumentumok mellett akár PDF állományokat is megmutathat, illetve a Bluetooth-on keresztüli, illetve USB-s PictBridge nyomtatás. A készülék fényképezőgépével készített fotókat tehát számítógép nélkül akár fotónyomtatóra is kiküldhetjük, vagy magáról a telefonról is kinyomtathatjuk. Az adatok tárolására 30 megabájtnyi memória áll rendelkezésre, melyből a T-Mobile anyagai több mint 10 megabájtot rögtön elfoglalnak, szerencsére a memória microSD kártyával bővíthető -- ezt azonban nem mellékelnek hozzá.

Techdemo

Ha már a képzavarnál tartunk: a Z560-at játékokkal is alaposan megtömték, az mPet nevű kis tamagocsival gyermeklelkű felnőttek is elszórakozhatnak a tömegközlekedési eszközökön, a kiskutyák nevelése biztosan jó időtöltés számukra. A telefon viszont éppen a sokszínűsége miatt tűnik inkább egy állatorvosi lónak, mint egy átgondolt, adott célra kifejlesztett mobilkészüléknek, a "techdemo", technológiai bemutató jelleget tovább erősíti, hogy néhány funkció nem igazán úgy működik, ahogyan az elvárható lenne.

Samsung SGH-Z560 Samsung SGH-Z560
Samsung SGH-Z560 Samsung SGH-Z560

Csalódtunk például a zenelejátszásban: a kis memóriakapacitás nem is olyan nem nagy probléma -- ha a miniatűr P310-be belefért 80 megabájt, ebbe miért nem? --, az azonban megbocsáthatatlan, hogy a külső, érintésérzékeny gombokkal 2006 végén egy olyan médialejátszót vezérelhetünk, amely nem képes a háttérben működni: a zene egyből megáll, ha más programot nyitunk meg. A menürendszer dizájnját sem sikerült továbbfejleszteni, szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint a másfél éves, szintén technológiai bemutatónak ítélhető SGH-ZM60-é, mely a Samsung első 3G-s telefonja volt a T-Mobile kínálatában.

Hasonlóképpen jól mutat papíron az autofókuszos, 2 megapixeles kamera, azonban a fókuszálás jóformán hasznavehetetlen: mivel a fényképezést egyetlen gombbal indítjuk el, a fókuszálás megelőzi a képkészítést. Így egy kicsit előre kell látnunk az időben, körülbelül 2 másodperccel korábban kell megnyomnunk a gombot, minthogy el szeretnénk kapni az adott pillanatot. Ez sokszor lehetetlen vállalkozás, ezért első dolgunk volt, hogy az autófokuszálást kikapcsolva fix fókuszúra állítottuk a készüléket. A kamerával készített képek átlagos minőségűek voltak, nem jobbak és nem is rosszabbak a kategória többi résztvevőjének képénél.

Samsung SGH-Z560

HSDPA

A mobiltelefon egyetlen dologban azonban valóban lepipálja társait, s ez a HSDPA adatátviteli technológia támogatása. A High Speed Download Packet Access, azaz HSDPA a harmadik generációs mobilhálózatok kiegészítésének tekinthető, mely első körben körülbelül négyszer-ötször gyorsabb letöltést tesz lehetővé a 3G-nél is. Míg utóbbival 384 kbit/s-os lehet maximum a mobil szélessáv, a HSDPA-val már ADSL-sebességgel roboghatunk az információs szupersztrádán: az elméleti 1,8 megabit/s-ból, melyre a mobil képes, körülbelül 1,5 megabit/s-ot valóban el is érhetünk.

A HSDPA kapcsolódást piros 3G+ jelzéssel jelöli a mobil, azonban már egyszerű wapoldalak letöltésekor is észre fogjuk venni, amikor a HSDPA-t használjuk. Míg a 3G használatakor körülbelül 200 ms-os késleltetéssel válaszolnak a szerverek a mobil vagy adatkártya kérésére, HSDPA-nál ez jóval kisebb, a 60-70 ms-os érték akár már néhány online játéknak is bőven megfelel. Ebből, és a hatalmas sávszélességből adódóan a mobil webböngészője, vagy az ahhoz kapcsolt számítógép sokkal gyorsabban tölti be a weboldalakat, mint a szimpla 3G-s telefonok. A fejlődés a válaszidő csökkenéséből adódóan sokkal látványosabb, mint azt a szimpla sávszélességemelkedésre tekintve gondolnánk.

A T-Mobile Magyarország lefedettségi területén mindenhol elérhető a HSDPA, ahol harmadik generációs mobilhálózat is elérhető, sőt, a minap megjelent Option adatkártyával az adatátviteli sebesség már körülbelül 3 megabit/s-ra nőtt. Ezt a "második generációjú" HSDPA-t a Z560 nem támogatja, így a maximális adatátviteli sebesség továbbra is 1,5 megabit/s körüli a telefonnal. A tesztek alatt ezt az értéket valóban hozta is. Hasonló mértékben bővült a visszirány is, a 64 kbit/-os uplink helyett HSDPA-nál már akár 384 kbit/s-mal indulhatnak el a levelek tőlünk. A számítógépes csatlakozást az újabb fejlesztésű Samsung PC Studio szoftver lényegesen könnyebbé teszi, végre sikerült egy jól használható alkalmazást mellékelni a telefonhoz.

Samsung SGH-Z560 Samsung SGH-Z560 Samsung SGH-Z560 Samsung SGH-Z560 Samsung SGH-Z560

Next time

Az SGH-Z560 első HSDPA-mobilnak kifejezetten tetszetős, vékony darab, jól simul a tenyérbe és a zsebbe. Rendkívül funkciógazdag és valóban villámgyors mobilinternetezést nyújt ott, ahol ezt a mobilhálózat lehetővé teszi, azonban néhány extra funkció helyett inkább egy sokkal kidolgozottabb menüre -- legyen a P310 az etalon --, illetve egy jobb médialejátszó alkalmazásra kellett volna a Samsungnak gyúrni, azzal igazán átütő sikert érhetett volna el finnyás szerkesztőségünkben is. A következő garantáltan jobb lesz, az SGH-Z560 pedig már elég nyomott áron, kedvező kezdőrészlettel megvásárolható hazánk legnagyobb mobilszolgáltatójánál.

Samsung SGH-Z560 mobiltelefon értékelés

   
Minőség 8
Képességek 8
Ár/érték 8
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Samsung SGH-Z560 mobiltelefont a T-Mobile Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról