:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 31. 13:18

Nyelvtanulás mobil eszközökkel

A Pécsi Tudományegyetemet is beválasztották abba az Európai Unió számos tagállamát felölelő projektbe, amelynek keretében az érintett egyetemek idegennyelvi oktatóanyagokat fejlesztenek mobil eszközökre. Az Europodians névre keresztelt projektet, amelyben 12 európai ország vesz részt, az EU Socrates Programja támogatja. A Pécsi Tudományegyetemen megalakult, hungarológusokból álló csoport kezdőtől haladó szintig fejleszt ki egy a magyart mint idegen nyelvet oktató interaktív, multimédiás tananyagcsomagot.

[HWSW] A Pécsi Tudományegyetemet is beválasztották abba az Európai Unió számos tagállamát felölelő projektbe, amelynek keretében az érintett egyetemek idegennyelvi oktatóanyagokat fejlesztenek mobil eszközökre. Az Europodians névre keresztelt projektet, amelyben 12 európai ország vesz részt, az EU Socrates Programja támogatja. A Pécsi Tudományegyetemen megalakult, hungarológusokból álló csoport kezdőtől haladó szintig fejleszt ki egy a magyart mint idegen nyelvet oktató interaktív, multimédiás tananyagcsomagot.

Az Europodians tananyagok interaktívak lesznek, és kifejezetten mobil eszközökre készülnek, mobiltelefonon, iPodon vagy tenyérgépen futtathatók. Az oktatócsomagok a felhasználók széles körét célozzák meg, a tervek szerint az adott nyelvvel ismerkedők ugyanúgy találnak majd számukra megfelelő anyagokat, mint akik fejleszteni vagy frissíteni szeretnék nyelvtudásukat. A projekt előrehaladtával az érdeklődők közvetlenül az internetről tölthetik majd le az idegennyelvi tananyagokat. A webes platformot, egy ír számítástechnikai cég, az Enovation biztosítja, a nyelvtanító anyagok tartalmát pedig az egyes egyetemek szolgáltatják.

A hazai fejlesztőmunka két, a Pécsi Tudományegyetem Nyelvtudományi Tanszék Doktori Iskolájában és a Hungarológia Szemináriumban tevékenykedő szakember irányításával zajlik. "Ezzel a vállalkozással reményeink szerint 2008-ra olyan jó minőségű, a korszerű igényeknek megfelelő tananyagsorozat jön létre, amely szélesebb körben hozzáférhetővé teszi, népszerűsíti az idegen nyelvűek körében a magyar nyelv tanulását, valamint Magyarország és a magyar kultúra megismerését" -- mondta Dóla Mónika, a magyar nyelvi tananyag kifejlesztéséért felelős helyi Europodians-koordinátor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.