Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 31. 09:22

Márciusig várni kell a magyar Vistára

Téves információn alapult az a hírünk , amely szerint a magyar felsőoktatásban tanuló diákok, a tanárok és a dolgozók már novemberben használatba vehetik a Windows Vistát és az Office 2007-et. Bár a Microsoft hazai képviselete többször is megerősítette, hogy információnk helytálló, később mégis visszakozott: a redmondiak magyar leányvállalatától tegnap este azt a hírt kaptuk, hogy a Campus licenc csak a szoftverek magyar változatára vonatkozik, a Windows Vistából és az Office 2007-ből azonban legkorábban márciusban lesz lokalizált verzió.

[HWSW] Téves információn alapult az a hírünk, amely szerint a magyar felsőoktatásban tanuló diákok, a tanárok és a dolgozók már novemberben használatba vehetik a Windows Vistát és az Office 2007-et. Bár a Microsoft hazai képviselete többször is megerősítette, hogy információnk helytálló, később mégis visszakozott: a redmondiak magyar leányvállalatától tegnap este azt a hírt kaptuk, hogy a Campus licenc csak a szoftverek magyar változatára vonatkozik, a Windows Vistából és az Office 2007-ből azonban legkorábban márciusban lesz lokalizált verzió.

A Miniszterelnöki Hivatal és a Microsoft Magyarország megállapodása értelmében a Campus licencszerződés hatálya alá eső szoftvereket az összes magyarországi akkreditált állami, egyházi és magán felsőoktatási intézmény valamennyi nappali, levelező és esti tagozatos hallgatója és valamennyi főállású, illetve szerződéses oktatója és dolgozója ingyen használhatja az intézmény, illetve tanulók és oktatók esetén a saját otthoni számítógépén. A Microsoft Campus szerződés díját a Magyar Kormány fizeti, így az oktatóknak és a hallgatóknak a licenc díjtalan.

Fontos, hogy a Campus Licencben a Windows operációs rendszernek csak az "Upgrade" változata szerepel, vagyis a Vista jogtiszta használatához a felhasználónak már rendelkeznie kell egy legális Windowszal, erről frissíthet Vistára. Az Office esetén nincs ilyen megkötés. A Campus Licenc hatálya alá eső további Microsoft szoftverek közé tartozik a Visual Studio .Net, az SQL Server, a Windows Server, az Exchange Server, az ISA Server, valamint a SharePoint Portal Server, de a szervertermékek csak intézményi használatra ingyenesek.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról