Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 30. 10:24

Elsők között válthatnak Vistára a magyar diákok

A hazai felsőoktatási intézmények hallgatói, tanárai és dolgozói, valamint a közoktatási intézmények diákjai és tanárai az elsők között használhatják a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét, a Windows Vistát, valamint az Office 2007 irodai programcsomagot. Amint az ismert, a Windows Vista és az Office 2007 a mennyiségi licencprogramok keretén belül már idén novemberben elérhető lesz, és az ilyen licenckonstrukciók közé tartozik a Microsoft Campus Licenc is.

[HWSW] A hazai felsőoktatási intézmények hallgatói, tanárai és dolgozói, valamint a közoktatási intézmények diákjai és tanárai az elsők között használhatják a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét, a Windows Vistát, valamint az Office 2007 irodai programcsomagot. Amint az ismert, a Windows Vista és az Office 2007 a mennyiségi licencprogramok keretén belül már idén novemberben elérhető lesz, és az ilyen licenckonstrukciók közé tartozik a Microsoft Campus Licenc is.

A Miniszterelnöki Hivatal és a Microsoft Magyarország megállapodása értelmében a Campus licencszerződés hatálya alá eső szoftvereket az összes magyarországi akkreditált állami, egyházi és magán felsőoktatási intézmény valamennyi nappali, levelező és esti tagozatos hallgatója és valamennyi főállású, illetve szerződéses oktatója és dolgozója ingyen használhatja az intézmény, illetve tanulók és oktatók esetén a saját otthoni számítógépén. A Microsoft Campus szerződés díját a Magyar Kormány fizeti, így az oktatóknak és a hallgatóknak a licenc díjtalan.

Fontos, hogy a Campus Licencben a Windows operációs rendszernek csak az "Upgrade" változata szerepel, vagyis a Vista jogtiszta használatához a felhasználónak már rendelkeznie kell egy legális Windowszal, erről frissíthet Vistára. Az Office esetén nincs ilyen megkötés. A Campus Licenc hatálya alá eső további Microsoft szoftverek közé tartozik a Visual Studio .Net, az SQL Server, a Windows Server, az Exchange Server, az ISA Server, valamint a SharePoint Portal Server, de a szervertermékek csak intézményi használatra ingyenesek.

A Windows Vista és az Office 2007 végleges változatának novemberi megjelenésekor csak angol nyelvű verziók lesznek elérhetők, a magyarítás a szoftverek hivatalos premierje után várható, előreláthatóan 2007 tavaszának elején.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról