Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 18. 16:07

Bivalyerős Athlonok érkeznek novemberben

Az AMD az év végére szinte teljesen búcsút int a Socket 939 kivitelű processzorianak, jövőre szinten már csak AM2 foglalatba passzoló lapkákat lehet majd kapni a boltokban, a Socket 754 kivitelű Sempronok is csak elvétve akadnak. A vállalat novemberben három új taggal bővíti az Athlon X2 termékcsaládot.

[HWSW] Az AMD az év végére szinte teljesen búcsút int a Socket 939 kivitelű processzorianak, jövőre szinten már csak AM2 foglalatba passzoló lapkákat lehet majd kapni a boltokban, a Socket 754 kivitelű Sempronok is csak elvétve akadnak. A vállalat novemberben három új taggal bővíti az Athlon X2 termékcsaládot.

Az AMD idén májusban dobta piacra első AM2 kivitelű processzorait. Az AM2 foglalat a Socket 939-et hivatott leváltani és bár 940 tűs, nem kompatibilis az Opteronok által használt Socket 940-nel. Az AM2 az AMD új asztali platformja, amelybe jó ideig az összes asztali AMD processzor belemegy majd, beleértve a Sempronokat, egy- és kétmagos Athlonokat, valamint az Athlon FX csúcsmodelleket. A vállalat tervei szerint az AM2 fogja kiszolgálni a négymagos chipjeit is.

Az AM2 kivitelű AMD processzorok már DDR2-t támogató memóriavezérlővel és hardveres virtualizációs támogatással is rendelkeznek, emellett néhány apró, de fontos újdonságot is hoznak: csökkent a másodszintű gyorsítótár késleltetése, a gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően pedig a chipek némileg kevesebbet is fogyasztanak elődeiknél -- állítja a cég.

A második számú processzorgyártó novemberben új tagokkal bővíti Athlon 64 termékcsaládját, némileg visszavágva az ekkor már négymagos Core 2 Extreme-mel jelentkező Intelnek. A várhatóan már 65 nanométere csíkszélességgel gyártott újdonságok között lesz a 2,8 GHz-es, magonként 512 kilobájt L2 cache-t tartalmazó Athlon X2 5400+, az azonos órajelű, de magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárral szerelt 5600+, illetve a 3 GHz-es, magonként 1 megabájt L2 cache-sel rendelkező 6000+ változat. Előbbi két lapka TDP-je 98 Watt, utóbbié 125 Watt lesz.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról