Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 5. 14:31

Olcsóbb telefonálás: az NHH csökkentette a mobilszolgáltatók összekapcsolási díjait

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának döntése szerint 2007 elején mindhárom magyarországi mobilszolgáltatónak jelentősen csökkentenie kell hálózatában a hívásvégződtetés díját. A döntés nyomán a vezetékes- és mobilhálózatokból indított és a mobilhálózatokban végződtetett hívások nagykereskedelmi végződtetési díjai 2009 január elsejéig 40-50 százalékkal csökkennek, teret adva ezzel a vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatás fogyasztói árának további csökkenéséhez -- mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának döntése szerint 2007 elején mindhárom magyarországi mobilszolgáltatónak jelentősen csökkentenie kell hálózatában a hívásvégződtetés díját. A döntés nyomán a vezetékes- és mobilhálózatokból indított és a mobilhálózatokban végződtetett hívások nagykereskedelmi végződtetési díjai 2009 január elsejéig 40-50 százalékkal csökkennek, teret adva ezzel a vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatás fogyasztói árának további csökkenéséhez -- mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke.

Az NHH Tanácsának döntése szerint 2009 január elsejére mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatában költségalapú szintre kell csökkenteni a végződtetési díjat, a napszaktól független költségalapú végződtetési díj az NHH saját költségmodellje szerint percenként 16,84 forint. A tanács által elhatározott csökkentés mértéke megegyezik a június végén publikált határozattervezetben foglaltakkal. A határozattervezet az érintettek véleményezhették, majd a tervezetben foglaltakat az Európai Unió Bizottsága is elfogadta.

A most közzétett határozat szerint a szolgáltatók 40 napon belül, saját költségmodelljeik beadásával bizonyíthatják, hogy költségszámításuk alapján költségalapú díj eltér a Tanács által megállapítottól. Amennyiben a szolgáltatók, az NHH számításait elfogadva, nem adnak be költségszámítást, illetve ha beadnak, de az abban foglaltak a Tanács számára nem elfogadhatóak, akkor a Tanács által megállapított költségalapú díj lép életbe. Amennyiben a szolgáltatók saját költségszámításaikkal bizonyítani tudják, hogy költségalapú díjuk eltér az NHH által megállapított 16,84 forinttól, akkor ennek a díjnak az érvényesítésére kerül sor.

A határozat szerint a végződtetési díjak három lépésben állnak be a költségalapú szintre. Az első lépésre 2007 februárjában kerül sor, amikor a Magyar Telekom (T-Mobile) hálózatában a végződtetési díj a jelenlegi átlagosan 27,17 forint/percről 23,17 forintra, a Pannon hálózatában percenként 29,44 forintról 24,44 forintra, a Vodafone hálózatában pedig 32,61 forint/percről 26,16 forint/percre csökken. A végződtetési díjak csökkentése 2008. és 2009. január elsején folytatódik. Az NHH Tanácsa által megállapított költségalapú díjat figyelembe véve a Magyar Telekomnak minden esetben 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie hálózatában a végződtetési díjat.

A HWSW által megkérdezett szolgáltatók egyaránt azt közölték lapunkkal, hogy jelenleg is tanulmányozzák az NHH többszáz oldalas határozattervezetét, így egyelőre nem tudnak érdemben nyilatkozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról