Szerző: Ady Krisztián

2006. augusztus 24. 15:10

Tíz új digitális fényképezőgép az Olympustól

Nem kevesebb mint tíz új digitális fényképezőgépet mutatott be az Olympus az ultrazoomos, 10x-es optikai nagyításra képes SP510 UZ-től az elegáns, időjárásálló ľ 1000 modellig. A teljesen megújított termékpaletta nagy felbontást, egyszerű kezelést, illetve esetenként időjárás- és 5 méterig vízálló kivitelt kínál.

[HWSW] Nem kevesebb mint tíz új digitális fényképezőgépet mutatott be az Olympus az ultrazoomos, 10x-es optikai nagyításra képes SP510 UZ-től az elegáns, időjárásálló µ 1000 modellig. A teljesen megújított termékpaletta nagy felbontást, egyszerű kezelést, illetve esetenként időjárás- és 5 méterig vízálló kivitelt kínál.

FE-170, FE-180 és FE-190

Ezt a két kompakt fényképezőgépet 3x-os optikai zoomra képes objektívvel, 6 megapixeles érzékelővel látták el. Az elkészített fotók a nagyméretű, 2,5 hüvelykes (6,4 cm-es) átmérőjű LCD-kijelzőn jeleníthetőek meg. Az "egy gomb, egy funkció" elvnek köszönhetően a leggyakrabban használt funkciókat közvetlenül elérhetjük. A tíz expozíció-vezérlési program mindig kéznél van, olyan kompozíciókhoz, mint például sport, tüzijáték, vagy önarckép. Szuper makró üzemmódban az élességállítási távolság mindössze 5 cm, ami tovább bővíti az alkotási lehetőségeket.

A fényképezőgépek filmfelvétel funkcióval is rendelkeznek, a korlátlan felvételi időt a behelyezett xD-Picture Card memóriakártya kapacitása határozza meg. Az FE-170 modellhez vízálló tok is kapható lesz a szeptemberi bevezetést követően.

A vékony vonalvezetésű Olympus FE-190 kivételesen vékony, csupán 18,5mm mélységű robusztus fém váza ellenére. Ez a készülék is 6 megapixeles fotók készítésére alkalmas 3x-os optikai zoom mellett, kijelzője is 2,5 hüvelykes. A TruePic TURBO processzor azonban gyorsabb képfeldolgozást és szebb színeket eredményez. A súgó funkció valamennyi beállítás leírását megjeleníti az LCD kijelzőn. Ebben a modellben képstabilizálás is elérhető ISO 800 érzékenység mellett, ami jelentősen csökkenti a képek elmosódását. A fényképezőgép különböző programjai között a kényelmesen kezelhető üzemmód tárcsa forgatásával válthatunk.

FE-200

Az FE-200 elsősorban a nagyítás terén nyújt többet, 3x-os helyett 5x-ös optikai zoomra képes széleslátószögű (35mm-es megfelelője 28-140 mm) objektívvel látták el, ez az egyik legkisebb széleslátószögű kompakt digitális fényképezőgép jelenleg a piacon. A 6 megapixeles FE-200 fényképezőgépben minden benne van, ami egy extra szolgáltatásokat nyújtó, mégis alapkategóriás fényképezőgéptől elvárható: egyszerűség, kiváló képalkotó teljesítmény, megfizethető ár. Az ultrakompakt készülék 2006 szeptemberében jelenik meg az üzletekben.

Olympus SP-510 UZ, az ultrazoomos

A 7,1 megapixeles SP-510 UZ 10 x-es optikai zoomja (38-380 mm-nek felel meg) használatával jóval közelebb hozhatóak a témák. A csökkentett felbontású, 3 megapixeles üzemmódban a speciális finom zoom funkcióval akár tizenötszörösre is növelhető a nagyítás, ami összességében 38-570 mm gyújtótávolságnak felel meg.

Az LCD-kijelző ennél a modellnél is 2,5 hüvelykes képátlójú. A BrightCapture technológiának köszönhetően gyenge fényviszonyok mellett jó fényerejű fotók készíthetők, az ISO érzékenység egészen 4000-es értékig növelhető, ami csökkenti a vaku használatának szükségességét, és segít elkerülni a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenséget. A készüléknél 21 előre beállított expozíció-vezérlési programból választhatunk, de az SP-510 UZ számos manuális beállítási lehetőséget is kínál.

Olympus SP510 UZ
Olympus SP510 UZ

Az új ultrazoomos gép igencsak csínján bánik az energiával, hiszen négy darab AA elemmel akár 630 felvétel is készíthető. A fényképezőgép 2006. szeptemberétől lesz kapható az üzletekben.

Olympus µ 725 SW, µ 730

Az 5 méteres mélységig vízálló és 1,5 méteres magasságig ütésálló µ 725 SW akár az extrém sportot űzők kedvencévé is válhat. A 7,1 megapixeles fényképezőgép 3x-os optikai zoommal, BrightCapture technológiával lesz megvásárolható. A készülék kisebb, de hasonló felbontású testvére, a vékony µ 730 elsősorban 7,6 cm-es, 3 hüvelykes LCD-kijelzővel hívhatja fel magára a figyelmet. A maximális ISO érzékenység 3200 mindkét készüléknél. Gyenge fényviszonyok mellett világító gombok bővítik a µ 730 szolgáltatásainak tárházát. Beépített szenzor méri a környezeti fény erősségét, és ennek megfelelően automatikusan aktiválja a gombok világítását.

A képek élessége érdekében a fényképezőgép digitális képstabilizáló funkcióval is rendelkezik. A készülék érzékeli a fényképezőgép bemozdulását a kioldás pillanatában, így képes kompenzálni az akaratlan bemozdulást, és segít elkerülni a képek elmosódását. Az életlenség és egyéb képhibák, mint az ellenfény vagy a vörösszem-hatás egyetlen gombnyomással, közvetlenül a fényképezőgépen javítható. Mindkét fényképezőgép a kijelölt márkakereskedőknél lesz kapható 2006 októberétől.

Az ultrakompakt Olympus µ 1000

A µ 1000 készülék időjárásálló, csepp és porálló váza kiváló minőségű, rozsdamentes acélból készül. A 10 megapixeles szenzor képei 3 hüvelykes LCD-kijelzőn nézhetők vissza. A 3x-os optikai zoom a finom zoom opció és 3 megapixeles képméret alkalmazásával az ötszörösére növelhető. Ennél a készüléknél is elérhető a BrightCapture technológia, az ISO érzékenység pedig maximálisan 6400-ra is növelhető. A képek elmosódását digitális képstabilizátor is csökkenti.

A készülékkel 640 x 480 pixeles, 30 kép/másodperces videofelvételek is készíthetők a memória kapacitásáig. A 20 előre beállított expozíció-vezérlési program a portrétól a tájképen át, egészen a sport üzemmódig, felvételek készítésének széles skáláját fedik le, de olyan, kevésbé hagyományos üzemmódok is alkalmazhatóak, mint például az ételfotózás.

A µ 1000 xD-Picture Card memóriakártya nyílással és belső memóriával is rendelkezik. A fényképezőgéphez nagyteljesítményű LI-12B lítium-ion akkumulátor és töltő, valamint Olympus Master szoftver is tartozik. Ez a készülék szintén 2006 októberében jelenik meg az üzletek polcain.

Olympus µ 1000
Olympus µ 1000

Olympus µ 740 és µ 750

Az ultrakompakt, időjárásálló fém vázzal rendelkező µ 740 és µ 750 modellek ezüst, sötétkék és piros, ezüst és fekete színben lesznek elérhetők. Az 5x-ös zoomra képes készülékek 7,1 megapixeles felbontásra képesek. Kijelzőjük 2,5 hüvelykes. A µ 750 dupla képstabilizáló rendszerrel védekezik a képek elmosódása ellen. Az elektromos és mechanikai képstabilizáció, illetve a magas ISO érzékenység beállítás -- utóbbi a µ 740 modellen is elérhető -- kombinálásával az esetek többségében kiiktathatóak a fényképezőgép bemozdulásának hatásai.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról