Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 16. 15:37

Mi várható az új iPodokban?

Egyre több -- vélt vagy valós -- információ lát napvilágot az őszre tervezett új iPodokról, tajvani források szerint az Apple következő generációs zenelejátszója a Microsoft Zune-hoz hasonlóan vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmaz majd, bár arról egyelőre nem tudni, hogy ezt a képességet a felhasználók hogyan használhatják majd ki.

[HWSW] Egyre több -- vélt vagy valós -- információ lát napvilágot az őszre tervezett új iPodokról, tajvani források szerint az Apple következő generációs zenelejátszója a Microsoft Zune-hoz hasonlóan vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmaz majd, bár arról egyelőre nem tudni, hogy ezt a képességet a felhasználók hogyan használhatják majd ki.

Érintőkijelzős videolejátszós iPod

Az iPod már az Apple bevételeinek harmadát adja és a további növekedéshez elodázhatatlan az új modellek megjelenése, azonban erre várhatóan a korábban várt szeptember helyett csak az ősz végén, tél elején kerül majd sor. Erre utal, hogy a jelenleg is tartó negyedik pénzügyi negyedévre az Apple az előző negyedévesnél alig nagyobb, mindössze 4,5-4,6 milliárd dolláros bevételt vár, ami arra enged következtetni, hogy nem lesz nagy robbanás az iPod-eladásokban.

Az új iPodok valószínűleg egyszerre érkeznek majd a Microsoft lejátszójával, mindkét készülék érkezésére novemberben, azaz közvetlenül a karácsonyi bevásárlási roham előtt lehet számítani. Az persze nem kérdéses, melyik lesz a népszerűbb: a Zune a Microsoft első dobása az audiolejátszók piacán, az új iPodot viszont kis túlzással úgy várják a rajongók, mint egy falat kenyeret. Az Apple utoljára tavaly ősszel mutatott be új zenelejátszót, a videolejátszásra is képes iPodot, valamint a flash memóriás nanót.

Az almás cég idén áprilisban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, sokan arra számítottak, hogy a jeles dátumot a régóta várt, érintőképernyős, videolejátszásra optimalizált iPod bejelentésével köszönti Steve Jobs és csapata, azonban a cég mind a mai napig adós az új lejátszókkal. Pletykák szerint műszaki problémák hátráltatták a bemutatást, állítólag az érintőkijelzővel és az azon megjelenő kezelőfelülettel akadtak gondok. Az új iPod a hírek szerint ugyanis egy 3,5 hüvelyk átlójú, szélesvásznú színes érintőkijelzőt kap, amelyen a filmek "felett" lebeg majd a kezelőfelület.

Nagyobb kapacitású nano

Az is egészen biztos, hogy a flash memóriát tartalmazó nanók kapacitása nőni fog. Az iPod termékvonal középső csoportja jelenleg 1, 2 és 4 gigabájtos kapacitással érhető el, ősszel az Apple minden bizonnyal bejelent egy még nagyobb, talán 6 vagy 8 gigabájtos kivitelt. Piaci információk szerint az Apple 2010-ig előre lekötötte a Hynix NAND-gyártó kapacitásának 20 százalékát. 2006-ban az Apple 40 millió gigabájtnyi flash memóriachipet tervez beszerezni a Hynixtől, majd 2010-ig minden évben legalább megháromszorozza rendeléseit. Ezek a lapkák szinte biztosan az iPodokban kötnek majd ki.

A flash memóriás iPod shuffle és nano modellek kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak mint a "nagy" iPodok, és bár kapacitásuk is kisebb, így is bőségesen megfelelnek a felhasználók elvárásainak. A Jupiter Research becslése szerint a hordozható MP3-lejátszók felhasználóinak 90 százaléka ezernél kevesebb dalt hordoz magával, 60 százalékuk pedig kevesebb mint 200-at. Ezek tárolására már egy flash memóriás lejátszó is bőven elegendő. Az Apple nem teszi közzé, iPod-eladásaiból az egyes modellek mennyit tesznek ki, de biztosra vehető, már a flash memóriás termékek vannak túlsúlyban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról