HWSW

Tizenöt éves lett a www

Augusztus hatodikán lett 15 éves a www, vagyis a world wide web, a világméretű háló, amely hozzájárult az internet elterjedéséhez, és gyökeresen változtatta meg és változtatja napjainkban is az életünket. A web kifejlesztése a ma 50 éves Tim Berners-Lee nevéhez fűződik, aki akkor a svájci CERN -- nukleáris kutatásokat végző európai szervezet -- laboratóriumában dolgozott.

[HWSW] Augusztus hatodikán lett 15 éves a www, vagyis a world wide web, a világméretű háló, amely hozzájárult az internet elterjedéséhez, és gyökeresen változtatta meg és változtatja napjainkban is az életünket. A web kifejlesztése a ma 50 éves Tim Berners-Lee nevéhez fűződik, aki akkor a svájci CERN -- nukleáris kutatásokat végző európai szervezet -- laboratóriumában dolgozott.

Legény a gáton

A web ötletét Berners-Lee számára a tudományos világban termelődő töménytelen információ-mennyiség kezelése adta. A férfi munkája 1980-ban kezdődött, amikor megalkotta a hipertextet, tehát a linkelésekre épülő lapstruktúrákat. A webet létrehozó komolyabb projektnek azonban csak 9 évvel később látott neki, 1989 márciusában. Másfél évvel később, 1990 végére már elkészültek a web működéséhez szükséges eszközök, így az első webszerver, valamint az első webböngésző és szerkesztő is, az oldalak továbbítást lehetővé tévő HTTP, valamint a címeket leíró URL, így megszülettek az első weboldalak is. A rendszer egy Apple NeXT munkaállomáson futott.

A web világra jövetele napjának 1991. augusztus 6-át tartjuk, ugyanis Berners-Lee ekkor hozta nyilvánosságra a projektet egy News Group listára küldött levelében [1], és tette hozzáférhetővé az eszközöket. Mint írja: "A WorldWideWeb (WWW) projekt azt célozza, hogy lehetővé tegye bármilyen információra mutató link létrehozását. [...] A WWW projekt azért indult el, hogy a nagyenergiás fizikusok (részecskefizika) adatokat, híreket és dokumentációkat oszthassanak meg. Rendkívül mértékben foglalkoztat minket, hogy a webet más területekre is elterjesszük[...]".

BOOM!

A web 1991-es nyilvánosságra hozatala lökést adott az internet elterjedésének, forradalmasította az információszerzési és közlési szokásainkat. Mára már több mint egymilliárd internetezőt tartanak világszerte számon, ez azonban még mindig csak a Föld népességének mindössze 16 százalékát teszi ki. Magyarországon már nagyjából 3 millióan csatlakozunk a világhálóra rendszeresen.

Berners-Lee egy 1999-es visszaemlékezésében azt írja, hogy a kezdetekben fontolóra vette, hogy céget alapít, mely kiaknázza a web adta üzleti lehetőségeket, de akkor túl kockázatosnak találta a vállalkozást. Helyette más vállalatok töltötték be az űrt, melyek közül sok (gondoljunk csak az olyan nevekre, mint a Google, Amazon, Yahoo!, eBay) mára globális szereplővé nőtte ki magát, évi dollármilliárdos forgalmat bonyolítva. A feltaláló két évvel ezelőttig nem is látott pénzt találmányából, 2004-ben végül megkapta a Millennium Technology Prize díjat, és a hozzá járó 1 millió eurót.


Tim Berners-Lee és a web, 1994. július 11.

A férfi az üzleti lehetőségek helyett az internet felhasználhatóságának kiterjesztésére fordította idejét, melynek eredményeként most a World Wide Web Consortium (W3C) vezetője. A W3C egy, a web funkcionalitásának bővítésén és az azt leíró szabványok elkészítésén munkálkodó, non-profit szervezet. Az oxfordi diplomával rendelkező Berners-Lee ezenkívül jelenleg a bostoni MIT számítógép-tudományi laboratóriumában folytatja tudományos tevékenységét.

Bár 15 év emberi léptékkel nem kis idő, megalkotója szerint a web és az internet még csak embrionális szakaszban van, és még több forradalmi változás várható. A W3C-vel jelenleg a szemantikus weben és elterjesztésén dolgoznak, egy olyan kor eljövetelén, mikor a keresőmotorok tényleg "érteni" fogják majd az oldalak tartalmát, és képesek lesznek valóban releváns találatokkal szolgálni, jelentősen felgyorsítva az információkhoz való jutást.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://groups.google.com/group/alt.hypertext/tree/browse_frm/thread/7824e490ea164c06/f61c1ef93d2a8398?rnum=1&hl=en&q=group%3Aalt.hypertext+author%3ATim+author%3ABerners-Lee&_done=%2Fgroup%2Falt.hypertext%2Fbrowse_frm%2Fthread%2F7824e490ea164c06%2Ff61c1ef93d2a8398%3Ftvc%3D1%26q%3Dgroup%3Aalt.hypertext+author%3ATim+author%3ABerners-Lee%26hl%3Den%26#doc_06dad279804cb3ba
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/31846/www_world_wide_web_15_eves_tim_berners-lee.html
Író: Bizó Dániel (bizo.daniel kukac hwsw.hu)
Dátum: 2006. augusztus 08. 14:46
Rovat: web