Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 10. 13:40

2008 előtt nem várható az AMD új generációs processzora?

Tajvani alaplapgyártóktól származó információk szerint 2008 előtt nem várható az AMD vadonatúj, K8L kódnevű architektúrájára épülő processzorainak piaci megjelenése. Emlékezetes, hogy a K8L-t eredetileg 2007-re ígérte az AMD, a legutóbb hivatalosan kiadott, 2007 harmadik negyedévéig szóló terméktervben azonban nem szerepelnek a K8L chipek. Ez akár 2007 negyedik negyedéves premiert is sejtethet, a valóság azonban az, hogy egyelőre senki sem tudja, mikor érkezik a K8L.

[HWSW] Tajvani alaplapgyártóktól származó információk szerint 2008 előtt nem várható az AMD vadonatúj, K8L kódnevű architektúrájára épülő processzorainak piaci megjelenése. Emlékezetes, hogy a K8L-t eredetileg 2007-re ígérte az AMD, a legutóbb hivatalosan kiadott, 2007 harmadik negyedévéig szóló terméktervben azonban nem szerepelnek a K8L chipek. Ez akár 2007 negyedik negyedéves premiert is sejtethet, a valóság azonban az, hogy egyelőre senki sem tudja, mikor érkezik a K8L.

A jelenleg futó K8-hoz hasonlóan a K8L tervezézénél is elsősorban a szerverek igényeit tartották szem előtt: a négymagos felépítés és a megosztott harmadszintű gyorsítótár, a 48 bites címzés és az 1 gigabájtos lapméret támogatása, valamint a továbbfejlesztett megbízhatósági funkciók ideálissá teszik a K8L-et arra, hogy kitűnően teljesítsen kiszolgálókban. A megnövelt órajelű, akár 2,6 GHz-es Hyper-Transport interfész a többprocesszoros konfigurációk jobb skálázódását hivatott elősegíteni.

Maguk a magok is jelentős fejlesztésen estek át, lebegőpontos végrehajtóegységek csúcsteljesítménye kétszeresére emelkedett, és ehhez kapcsolódóan javított prefetch logika, duplájára növekvő belső cache-sávszélesség és soron kívüli adatbetöltési technika gondoskodik az órajelenkénti több utasítás végrehajtásáról. Az AMD emellett néhány új SSE utasítást is bevezet majd. A négymagos AMD chipek a DDR2 mellett a DDR3 szabványú memóriákat is támogatni fogják, amint elkészül a végleges specifikáció, a jelenlegi információk szerint azonban a DDR3-at támogató változatokhoz már új foglalat, az AM3 dukál majd.

Az alapvetően szerverek számára tervezett processzorra épülnek majd az AMD asztali processzorai is, bár egyelőre nem tudni milyen különbségek lesznek az egyes változatok között. Az eredetileg négymagos K8L-ből bizonyára készül majd kétmagos kivitel az olcsóbb asztali gépekbe és szerverekbe, ezek megjelenéséről azonban egyelőre nem áll rendelkezésre hivatalos információ, csupán az ésszerűség diktálja piaci bevezetésüket. A noteszgépekbe azonban már nem jut el a K8L, ide az AMD egy kifejezetten energiatakarékos architektúrát fejleszt jelenleg, amelynek megjelenésére legkorábban jövő év második felében lehet számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról