:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 29. 11:19

Svédországban teszteli a mobiltelefonos tévét a Nokia

A Nokia és a Teracom közösen tesztelik a mobiltévé-szolgáltatást Stockholmban, ahol N92 készülékek segítségével összesen 400 felhasználónak van lehetősége kipróbálni a technológiát. Az októberben kezdődő és decemberben végződő teszt során 14 tévécsatorna és 4 rádióadás jut majd el DVB-H technológiával az előfizetőkhöz. A cél a felhasználói vélemények, tapasztalatok megismerése.

[HWSW] A Nokia és a Teracom közösen tesztelik a mobiltévé-szolgáltatást Stockholmban, ahol N92 készülékek segítségével összesen 400 felhasználónak van lehetősége kipróbálni a technológiát. Az októberben kezdődő és decemberben végződő teszt során 14 tévécsatorna és 4 rádióadás jut majd el DVB-H technológiával az előfizetőkhöz. A cél a felhasználói vélemények, tapasztalatok megismerése.

A DVB-Handheld (DVB-H) egy kifejezetten mobiltelefonok és más hordozható eszközök számára kifejlesztett digitális tévészabvány. A DVB-H adatátvitel akár 10 mbit/s-os sebességet is nyújthat az akkumulátoros mobil terminál számára, mely multimédiás adatok, digitális TV-adások vételét teszi majd lehetővé az UMTS mobilhálózati szolgáltatások elérése mellett. A Nokia N92 a finn gyártó első olyan készüléke, amely beépített DVB-H tunert tartalmaz.

A Nokia N92 nem csak azt teszi lehetővé, hogy a mobiltelefonon tévézzünk, de akár a műsor rögzítésére is képes. A készülék 2,8 hüvelykes, 240x320 pixel felbontású kijelzője speciális kialakításának köszönhetően fektetett és álló helyzetbe egyaránt kihajtható, így nem csak a tévéadások, hanem a weboldalak is kényelmesebben megtekinthetők az okostelefonon. Az N92 lehetővé teszi, hogy keressünk a tv-csatornák elektronikus programfüzetében, saját csatornalistákat hozzunk létre, illetve prémium csatornákra is előfizethessünk.

Ez a második olyan DVB-H teszt Svédországban, amely a Nokia jelentős közreműködésével zajlik, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a múlt héten a TeliaSonera Swedennel állapodott meg egy DVB-H pilot rendszer beindításáról. A vállalat nagy reményeket fűz a mobiltelefonos tévéadások sikeréhez, amelyre a korábbi felmérések szerint teljes joggal számíthat. A korábban Finnországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Franciaországban lefolytatott tesztekben résztvevő felhasználók pozitívan nyilatkoztak a mobiltelefonos tévézésről.

A tavaly ősszel Helsinkiben lebonyolított próbaüzem arra is fényt derített, hogy a felhasználók számára rendkívül fontosak olyan mobiltelevíziós tartalmak, amelyek rövid ideig nézve is élvezhetők. A nézők a teszt során átlagosan napi 20 percet töltöttek a mobiltévé előtt, bár az aktívabban televíziózók között előfordult a 30-40 perc is. A megkérdezettek 58 százaléka találta vonzónak a szolgáltatást, 41 százalék pedig fizetni is hajlandó lenne érte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.