Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 14. 12:35

A vállalatok nem foglalkoznak eleget a mobil eszközök biztonságával

A biztonsággal kapcsolatos kételyek jelentik a legnagyobb akadályt a mobil eszközök vállalati bevezetése előtt -- derült ki a Symantec megbízásából az Economist Intelligence Unit által elkészített felmérésből. A kutatás szerint a cégek 81 százaléka úgy véli, a mobil hálózatok ugyanakkora vagy nagyobb veszélyforrást jelentenek mint a vezetékes hálózatok, emellett jelentős a kockázata az eszközök ellopásának, elvesztésének is.

[HWSW] A biztonsággal kapcsolatos kételyek jelentik a legnagyobb akadályt a mobil eszközök vállalati bevezetése előtt -- derült ki a Symantec megbízásából az Economist Intelligence Unit által elkészített felmérésből. A kutatás szerint a cégek 81 százaléka úgy véli, a mobil hálózatok ugyanakkora vagy nagyobb veszélyforrást jelentenek mint a vezetékes hálózatok, emellett jelentős a kockázata az eszközök ellopásának, elvesztésének is.

Kevesen foglalkoznak behatóan a mobil eszközök kockázataival

Bár a cégek jelentős részét érte már anyagi veszteség a mobil eszközökkel kapcsolatos védelem hibái miatt, csak kis részük tanulmányozta a tenyérgépekkel, okostelefonokkal és más mobil eszközökkel kapcsolatos veszélyeket -- derül ki a Symantec által közzétett adatokból, amelyek szerint a vállalatoknak csak kevesebb mint fele használ a mobil eszközök védelmére külön védelmi szoftvert, és sok cégnél hiányzik a mobil biztonságot szolgáló stratégiai terv is.

A cégek 78 százaléka csak esetileg foglalkozik az új eszközök védelmi követelményeivel, vagy -- több-kevesebb sikerrel -- megpróbálja azokat a meglevő hálózatvédelmi szabályozásba besorolni. Teszik ezt annak ellenére, hogy a legtöbb vezető érzi, a mobil hálózatok számos veszélyforrással szemben sebezhetőbbek, mint a helyhez kötöttek. A megkérdezett szervezetek 11 százaléka viszont egyáltalán nem foglalkozik a mobil biztonsággal.

Bizalmas adatok az okostelefonokon

Bár a vállalatvezetők többsége nagyjából tisztában van a mobil munkavégzés lehetséges kockázatával és az előnyökkel, a felmérésből úgy tűnik, hogy általában csak a hordozható számítógépekre gondolnak. Ebből az következik, hogy a megkérdezett cégek többségénél még nem is foglalkoztak a többi készülék, például a tenyérgépek vagy okostelefonok biztonsági kockázataival, pedig számos alkalmazott használ ilyen eszközöket, amelyeken például a cég kényes adatait tartalmazó e-mailek találhatók.

Szintén a Symantec által az Egyesült Államokban elvégzett felmérés szerint az okostelefon-felhasználók 55,7 százaléka tárol bizalmas adatokat a készülékén, 54 százaléka küld vagy fogad bizalmas adatokat tartalmazó e-maileket. Üzleti szempontból aggasztóbb, hogy három okostelefon-felhasználóból kettő tárol bizalmas üzleti vagy ügyfél-adatot a telefonján, illetve 61 százalékuk küld vagy fogad bizalmas üzleti adatokat tartalmazó leveleket. A felmérés szerint valószínűbb, hogy az elveszett vagy ellopott eszközök okoznak anyagi veszteséget, mint a céget kívülről érő támadások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról