:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 29. 09:13

Linuxra is elérhető a Google Picasa

Immár Linuxon is fut a Google népszerű képmanipuláló szoftvere, a Picasa, amely hivatalosan ugyan csak pre-béta állapotú, a tesztelők szerint azonban teljesen jól működik. Az átiratot készítő CodeWeavers egyszerűen, a Wine segítségével oldotta meg a windowsos Picasa 2 futtatását Linuxon. A Wine lehetővé teszi Windowsra írt szoftverek használatát Linuxon.

[HWSW] Immár Linuxon is fut a Google népszerű képmanipuláló szoftvere, a Picasa, amely hivatalosan ugyan csak "pre-béta" állapotú, a tesztelők szerint azonban teljesen jól működik. Az átiratot készítő CodeWeavers egyszerűen, a Wine segítségével oldotta meg a windowsos Picasa 2 futtatását Linuxon. A Wine lehetővé teszi Windowsra írt szoftverek használatát Linuxon.

A Linux Picasa használatához ugyanakkor nincs szükség a Wine telepítésére, mivel a szoftver tartalmazza annak futásidejű változatát, így egyszerűen csak le kell tölteni a Google weboldaláról és máris használható, amennyiben a rendszer tartalmazza a glibc 2.3-at és működik az X11. A Google és a CodeWeavers bevallott célja az volt, hogy a Picasa Linuxon éppen olyan egyszerűen használható eszköz legyen, mint Windowson, ezért aztán a csomag tartalmazza a szükséges Wine-fájlokat és API-kat, valamint a Mozilla renderelő motorját, a Geckót, amely a képek megtekintéséhez szükséges.

A készítők szerint a Picasa linuxos változata garantáltan működik az újabb Debian-disztribúciókon, az Ubunti 5.1-en, a Mandriva 2005-ös vagy újabb változatain, valamint a Red Hat és a SUSE új disztribúcióin (9.3, 10, 10.1). A linuxos Picasa a gphoto könyvtárat használja a digitális kamerák kezelésére, ezért aztán az abban támogatott összes készülékkel kompatibilis.

Bár a linuxos Picasa ugyanarra a binárisra épül, mint windowsos társa, a CD-re írás és a videók lejátszása kimaradt belőle. A készítők szerint ennek oka, hogy a szoftver által használt CD-meghajtót a Wine nem támogatja, illetve hiányoznak belőle a filmek lejátszásához szükséges kodekek. Dan Kegel, a program egyik fejlesztője azonban elárulta, a készítők egy későbbi változatban alighanem kijavítják ezeket a hibákat.

Amennyiben a Picasa linuxos változata sikeresnek bizonyul, a Google és a CodeWeavers alighanem további Google-alkalmazásokat is elkészít majd a szabad operációs rendszerre. Sokak szerint az elsők között lesz majd a Google egyre népszerűb üzenetküldő alkalmazása, a Google Talk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.