Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 25. 10:15

Saját formátummal váltaná le a JPEG-et a Microsoft

A Microsoft saját formátummal váltaná le az elterjedt JPEG-et; a vállalat a Windows Hardware Engineering Conference rendezvényen mutatta be a Windows Media Photo előzetes specifikációit. Az új formátumot a Windows Vista már beépítetten támogatja, a Windows XP egy külön kiegészítő letöltésével és feltelepítésével lesz rábírható a WMP állományok kezelésére.

[HWSW] A Microsoft saját formátummal váltaná le az elterjedt JPEG-et; a vállalat a Windows Hardware Engineering Conference rendezvényen mutatta be a Windows Media Photo előzetes specifikációit. Az új formátumot a Windows Vista már beépítetten támogatja, a Windows XP egy külön kiegészítő letöltésével és feltelepítésével lesz rábírható a WMP állományok kezelésére.

Jobb minőség, kisebb méret

"Az egyik leggyakoribb indok, amiért az emberek fejlesztik a számítógépüket, a digitális fényképezés" - mondta Bill Crow, a Windows Media Photo programmenedzsere, hozzátéve, hogy a vállalat a fejlesztés során folyamatosan egyeztet a nyomtatók és fényképezőgépek gyártóival, valamint más iparági partnerekkel. A WMP-t ugyanazok a mérnökök fejlesztették ki, akik a Windows Media Videót és Audiót.

A Windows Media Photo legfontosabb előnye a JPEG-hez képest, hogy azonos tömörítési arány mellett sokkal jobb képminőséget biztosít, illetve azonos minőséget fele akkora fájlméretben képes produkálni -- mondta el Crow, aki prezentációjában be is mutatta, mire képes az új formátum akár hússzoros tömörítés mellett is. A WinHEC-en jelen levő szemtanúk szerint a JPEG-gel összehasonlítva igazán szembeötlő volt a különbség.

A fájlméret csökkenése elsősorban nem a képek merevlemezen vagy CD-n tárolásakor lehet fontos, hanem akkor, amikor azok még a fényképezőgép memóriakártyáján vannak. A helytakarékosság lehetővé teszi, hogy adott kártyára több fotót készítsünk, illetve azokat a kamera gyorsabban tudja menteni és beolvasni, ezáltal például meghosszabbítható az akkumulátoros üzemidő, valamint felgyorsul a képek áttöltése a számítógépre vagy a nyomtatóra.

A JPEG fájlok már nem alkalmasak arra, hogy valóban profi minőségű képekhez használják őket, ezért a hivatásos fotósok rendszerint tömörítetlen RAW fájlokkal dolgoznak, amelyek rendkívül sok helyet foglalnak. Egyes vélekedések szerint a Windows Media Photo lehet az első tömörített állományformátum, amely akár a profi fotósok, nyomdák és stúdiók elvárásainak is megfelel, a használt algoritmus ugyanis akár veszteségmentes tömörítésre is képes.

Támogatás?

A siker kulcsa a támogatás, a Microsoftnak elsősorban nyilvánosságra kell hoznia, hogy a Windows Media Photo kik számára és hogyan lesz licencelhető, erről ugyanis a WinHEC-en nem esett szó. Crow elmondta, hogy a licenceléssel kapcsolatos kérdéseket most dolgozzák ki, azonban a Microsoft feltett szándéka, hogy az elterjedésnek a licencelés ne legyen akadálya. A következő lépés a hardverek (kamerák, nyomtatók, lejátszók) és szoftverek (képnézegetők, webböngészők, fotószerkesztők, operációs rendszerek) gyártóinak meggyőzése lesz arról, hogy támogassák a Windows Media Photót.

A Microsoft már elkészítette azon eszközeit, amelyek segítségével a Windows Media Photo támogatása a Windows mellett más platformokba is beépíthető. Iparági vélemények szerint a Windows Media Photót támogató készülékek és felhasználói szoftverek legkorábban 2008-ban jelenhetnek meg a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról