Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 18. 10:11

Windows Vista: véglegesek a hardverkövetelmények

A Microsoft a hírek szerint ma hozza nyilvánosságra a Windows Vista pontos hardverigényét. Mivel a Vista valószínűleg az évtized legfontosabb új szoftvere, kis túlzással állítható hogy az informatikai világ lélegzetvisszafojtva várja a specifikációkat, hogy aztán ennek birtokában tervezhesse a gépek vásárlását, illetve bővítését. Bár a Microsoft már korábban is számos részletet nyilvánosságra hozott a Vista hardverigényéről, azonban azokkal kapcsolatban sokszor elhangzott, hogy még előzetes, nem végleges specifikációk.

[HWSW] A Microsoft a hírek szerint ma hozza nyilvánosságra a Windows Vista pontos hardverigényét. Mivel a Vista valószínűleg az évtized legfontosabb új szoftvere, kis túlzással állítható hogy az informatikai világ lélegzetvisszafojtva várja a specifikációkat, hogy aztán ennek birtokában tervezhesse a gépek vásárlását, illetve bővítését. Bár a Microsoft már korábban is számos részletet nyilvánosságra hozott a Vista hardverigényéről, azonban azokkal kapcsolatban sokszor elhangzott, hogy még előzetes, nem végleges specifikációk.

1 gigahertz, 1 gigabájt

A Vista minimális hardverigénye ugyan lényegesen magasabb a Windows XP-nél, azonban ez nem is csoda, figyelembe véve hogy a két operációs rendszer megjelenése között több mint öt év telik majd el. Míg a Windows XP futtatásához legalább 233 MHz-es processzort írt elő a Microsoft, a Vistához legkevesebb 800 MHz-es lapkát ajánl a Microsoft. Az XP elindult akár 64 megabájt memóriával szerelt gépeken is, de a gyártó kezdésnek 128 megabájtot javasolt, a Vistával fél gigabájt alatt nem érdemes próbálkozni. Növekszik az operációs rendszer helyigénye is, a Microsoft azt ajánlja, hogy 20, de inkább 40 gigabájtnál kisebb partícióra ne telepítsünk Vistát, persze ez nem jelenti azt hogy a szoftver ennyi helyet el is foglal majd.

A Vista szempontjából kulcsfontosságú lesz a grafikus kártya, talán ezen vérzik majd el a legtöbb vállalati PC és notebook. Ahhoz ugyanis, hogy a Vista látványos új kezelőfelületét, a háromdimenziós hatásokat, áttetsző ablakokat és más effektetket felvonultató Aero Glasst előcsalogassuk, olyan videokártyára lesz szükség, amely támogatja a DirectX9-ben bevezetett Shader 2.0 specifikációt. A "Vista Premium Ready" követelmények teljesítéséhez elmaradhatatlan feltétel legalább 128 megabájt grafikus memória, 1280x1024 pixelnél nagyobb felbontások vagy több monitor használata esetén pedig akár ennél is több. A grafikus kártyának rendelkeznie kell a Windows Display Driver Model szabványnak megfelelő meghajtóval is, amelyet -- ha létezik -- a gyártó weboldaláról lehet letölteni.

A Microsoft két kompatibilitási szintet állapít majd meg, amely alapján a PC-ket a gyártók megjelölik. A "Vista Capable" gépeken ugyan elindul az operációs rendszer, azonban bizonyos extra szolgáltatások -- mint az Aero Glass -- nem működnek majd rajtuk. A "Premium Ready" minősítésű gépek azonban már a Vista összes újdonságát képesek megfelelően futtatni, ezekhez legalább 1 GHz-es processzort és 1 gigabájt memóriát, valamint az Aero Glass megjelenítéséhez szükséges videokártyát ír elő a Microsoft.

Get Ready!

A legnagyobb gondban valószínűleg a noteszgépek tulajdonosai lesznek majd, ugyanis ezek többsége chipkészletbe integrált grafikus vezérlővel kerül forgalomba, ráadásul ez később nem is bővíthető vagy cserélhető. Az ilyen megoldások közül az ATI Radeon Xpress 200 és a vadonatúj Xpress 1100, valamint az Intel 945 lesz alkalmas az Aero Glass megjelenítésére. Aki most vásárol notebookot és később szeretné a Vistát is futtatni, mindenképpen járjon utána annak, hogy a kiszemelt típusban található videovezérlő megfelelő típusú legyen. Az integrált grafikus vezérlők a rendszermemóriából hasítanak ki maguknak egy darabot, erre szintén oda kell figyelni.

A ma boltokban kapható PC-k túlnyomó többsége megüti a "Premium Ready" szintet, azonban az elmúlt 1-3 évben beszerzett rendszerek valószínűleg frissítésre szorulnak majd, elsősorban a grafikus kártya és a memória terén. A május 22-én kezdődő Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) alkalmával startol majd el a Get Ready weboldal, ahonnan elérhető lesz egy Upgrade Advisor nevű segédprogram, amelyet lefuttatva pontos képet kapunk arról, vajon a gépünkön fut-e a Vista, illetve milyen bővítések lesznek szükségesek a futtatásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról