:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 20. 11:47

Jelenlegi formában az ultramobil PC nem piacképes?

[eWeek/HWSW] Bár még hetek vannak hátra az első ultramobil PC-k (UMPC) piacra kerüléséig, a neves Gartner elemzőcég máris temeti őket. Egy most kiadott előrejelzés szerint jelenlegi formájukban az UMPC-k iránt nem várható jelentős kereslet, a készülékek legkorábban 2009-ben számíthatnak masszív érdeklődésre.

[eWeek/HWSW] Bár még hetek vannak hátra az első ultramobil PC-k (UMPC) piacra kerüléséig, a neves Gartner elemzőcég máris temeti őket. Egy most kiadott előrejelzés szerint jelenlegi formájukban az UMPC-k iránt nem várható jelentős kereslet, a készülékek legkorábban 2009-ben számíthatnak masszív érdeklődésre.

A Gartner úgy véli, az ultramobil PC- legnagyobb problémája a pozícionálás: az UMPC-k nem is tenyérgépek, de nem is notebookok, a szolgáltatásaik pedig nincsenek arányban az árukkal, ezért sem a fogyasztók, sem a vállalatok részéről nem várható tömeges érdeklődés. Az elemzőcég szerint vagy az árakat kellene csökkenteni, vagy újabb képességeket bevezetni, ellenkező esetben az UMPC-k halálra lesznek ítélve.

Túl kevés funkció magas áron

"Jelentős változások nélkül a koncepció aligha lehet sikeres, alacsonyabb árra és hosszabb akkumulátoros üzemidőre van szükség" -- áll a Gartner elemzésében. "Szerintünk ma még lehetetlen megfelelő UMPC-ket előállítani." A lesújtó ítélet szerint a túl magas ár, a rövid akkus üzemidő, valamint az, hogy az operációs rendszer még nem a várva várt Windows Vista, az első körben megpecsételheti az UMPC-k sorsát, ez pedig a későbbiekben is hatással lehet majd az eladásokra.

Az UMPC-k alapvetően ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtják, amelyeket a noteszgépek, de kisebbek, könnyebben hordozhatók azoknál. A készülékeket kifejlesztő vállalatok úgy vélik, az emberek szívesen kifizetnék egy alsó-középkategóriás notebook árát egy ultrahordozható PC-ért, amelynek segítségével aztán internetezhetnek, zenét hallgathatnak vagy filmeket nézhetnek, játszhatnak, de akár e-maileket is küldhetnek és fogadhatnak vagy -- VoIP kliens segítségével -- telefonálhatnak is.

A tablet PC formátumot megalkotó Microsoft szerint az UMPC-k előbb-utóbb olyan elterjedtek lesznek mint a mobiltelefonok. A kritikák ellenére ezzel a megállapítással a Gartner is egyetért, az elemzőcég úgy látja, a gyermekbetegségek leküzdése után az ultramobil PC-k valóban sikerre számíthatnak a fogyasztói szegmensben, azonban ehhez még sok fejlesztésre lesz szükség, például legalább 8 órás akkumulátoros üzemidőre, kényelmes szövegbevitelre, valamint legfeljebb 400 dolláros árra.

UMPC
Ultramobil PC-k az Intel Developer Forumon

Elsietett premier

A CeBIT-en és az Intel Developer Forumon bemutatott UMPC-k még valóban kezdetleges stádiumban voltak. Az általunk látott gépek előző generációs Pentium M (Dothan) processzorra épülnek, akkumulátoros üzemidejük pedig nem éri el a 3 órát sem. Az Intel mérnökei szerint két éven belül azonban már a piacon lesznek olyan készülékek, amelyek alig nagyobbak egy tenyérgépnél és egy feltöltéssel akár 8 órán keresztül is használhatók, processzoruk pedig már kétmagos, és akár beépített GPS is található bennük.

Az első ultramobil PC-k áprilisban várhatók a koreai Samsungtól és a kínai Foundertől. A 7 hüvelykes kijelzővel felszerelt aprócska tablet PC-k ára 600 és 1000 dollár között alakul majd. A Gartner elemzésében rámutat, az UMPC-k bemutatásának időzítése szerencsétlen, hiszen a termékek még nem készek arra, hogy meghódítsák a piacot. "Az ígéretes új termékkategória ellenére az UMPC-k jelenleg alkalmatlanok a sikerre" -- írja az elemzőcég, amely szerint 2009 előtt nem várható hogy az ultramobil PC-k milliós példányszámban találjanak gazdára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.