Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 23. 13:24

Negyven éves a HP kutatóközpontja

Negyvenedik születésnapját ünnepelte a napokban a HP kaliforniai fejlesztőközpontja, a HP Labs. Az ebből az alkalomból tartott nyílt napon a mérnökök bemutatták legújabb játékszerüket, a Misto névre keresztelt kávézóaszalt, amelynek asztallapja egy érintőképernyőt is tartalmaz.

[HWSW] Negyvenedik születésnapját ünnepelte a napokban a HP kaliforniai fejlesztőközpontja, a HP Labs. Az ebből az alkalomból tartott nyílt napon a mérnökök bemutatták legújabb játékszerüket, a Misto névre keresztelt kávézóaszalt, amelynek asztallapja egy érintőképernyőt is tartalmaz.

Persze a HP Labsban ennél sokkal komolyabb kutatómunka folyik, az itt dolgozó 600 mérnök a HP éves kutatás-fejlesztési költségkeretének mintegy 5 százalékával gazdálkodik, így tavaly mintegy 175 millió dollárt költhettek a cég 3,5 milliárdos keretéből. Sokan talán nem tudják, de a HP a világ egyik leginnovatívabb vállalata, az Egyesült Államokban a cég tavaly a harmadik legtöbb szabadalmat bejegyző vállalata lett az IBM és a Canon mögött.

A HP Labs története során számos fontos találmánnyal járult hozzá a cég sikeréhez, például innen származik a tintasugaras nyomtatás alapötlete is. A cél természetesen a pénzre váltható innováció, vagyis a HP Labsban olyan fejlesztések zajlanak, amelyek eredménye a piacon is hasznosítható, ezért a kutatók szorosan együttműködnek a termékfejlesztési részlegekkel. Jelenleg a fő csapásirány az erőforrások virtualizációja és a menedzsment-szoftverek.

Emellett a HP Labs azonban szigorúan tudományos kutatásoknak is helyt ad, idén februárban például a mérnökök a hajszálnál sokszor vékonyabb platinavezetékekből készítettek tranzisztorhoz hasonló szerkezetet. A vezetékeket savmolekulák kapcsolják össze, amelyek elektromos impulzusokat közvetítenek. A molekulákból álló "zárak" elektromos impulzusokkal nyithatók és csukhatók, és attól függően, hogy melyik zár van nyitva, a struktúra állapota 0 vagy 1 lehet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról