:

Szerző: Ady Krisztián

2006. február 14. 10:38

Nagylátószögű és ultrazoomos kompakt fényképezőgépek a Panasonictól

A Panasonic két új kompakt digitális fényképezőgépet mutatott be, melyek egy-egy paraméterüket tekintve teljesen egyediek, különleges képességekkel rendelkeznek. A 6 megapixeles, 3,6-szoros optikai zoomos DMC-FX01 LUMIX modell széles látószöget, a 10x-es optikai zoomos DMC-TZ1 pedig ultrazoomot biztosít kompakt formában.

[HWSW] A Panasonic két új kompakt digitális fényképezőgépet mutatott be, melyek egy-egy paraméterüket tekintve teljesen egyediek, különleges képességekkel rendelkeznek. A 6 megapixeles, 3,6-szoros optikai zoomos DMC-FX01 LUMIX modell széles látószöget, a 10x-es optikai zoomos DMC-TZ1 pedig ultrazoomot biztosít kompakt formában.

DMC-FX01

Az FX-sorozat következő darabja nagyméretű LCD-vel, számtalan praktikus funkcióval, valamint keskeny és ízléses külsővel büszkélkedhet. Az FX01 fényképezőgép a korábbi modellekhez képest jelentősen megváltozott, a hagyományos gépekhez viszonyítva 28 mm-es nagylátószögű, 3,6-szoros optikai zoomos LEICA DC objektívvel rendelkezik, melyet a már elengedhetetlen optikai képstabilizátor egészít ki.

A korábbi típusokhoz képest lényegesen nagyobb látószög a fényképezési lehetőségek új sorát kínálja; immár beltéren is nagyobb társaságot ábrázoló teljes csoportképet készíthet, illetve átfogó tájképet vagy építészeti kompozíciót örökíthet meg, és élvezheti a valódi perspektivikus, széles panorámaképek nyújtotta előnyöket. Az FX01 emellett az új, nagy ISO-érzékenységű üzemmóddal is rendelkezik, amely ISO 1600-as maximális érzékenység beállítását is lehetővé teszi.

Mindezeken túlmenően az FX01 hosszabb akkumulátor üzemidővel is rendelkezik: 320 felvétel készítésére képes egyetlen feltöltéssel a CIPA mérési módszereinek megfelelően. A mozgóképrögzítési funkció szintén továbbfejlesztésre került, 848 x 480 pixeles, "szélesvásznú" videók készítésére is lehetőség nyílik másodpercenkénti 30 képkocka rögzítésével, a standard VGA (640 x 480) videofelvétel mellett. A DMC-FX01 gyors működését elődeihez hasonlóan Venus Engine Plus LSI biztosítja. A modell ezüst, fekete, fehér, és kék színben lesz kapható.

DMC-TZ1

Az 5 megapixeles felbontású LUMIX DMC-TZ1 jelenleg a világ legkisebb 10-szeres optikai zoommal ellátott digitális fényképezőgépe. Az optikai képstabilizátorral szerelt LEICA DC objektívet tükrös rövidített optikával ötvözött visszahúzható lencsékre építették, elsőként alkalmazva ezt a technológiát.

A TZ1-ben már a Panasonic legújabb képfeldolgozó áramkörét, a Venus Engine III-at helyezték el, mely külön-külön érzékeli a színekből és a fénysűrűségből származó zajosodást, és csak a képminőséget jelentősen rontó, kromatikus zajokat is kiszűri. A TZ1-gyel egyetlen feltöltéssel 250 képet készíthetünk (CIPA), mivel az új Venus Engine III energiaigénye a Venus Engine II-höz képest csupán 80 százalék. A reakcióidőket tekintve a zárkioldási késedelem minimum értéke 0,006 másodperc. Az új elektronika teszi lehetővé azt is, hogy a fényképezőgép 0,95 másodperc alatt teljesen üzemkész.

Sorozatfelvétel üzemmódban a TZ1-gyel 3 kép/másodperc sebességgel maximális felbontású képeket készíthetünk, de lehetséges folyamatos sorozatfelvételt is készíteni, amelynek csupán a beépített memória, illetve az SD-memóriakártya kapacitása szab határt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.