Szerző: Ady Krisztián

2006. március 14. 12:57

Kipróbáltuk: Harmony 688 univerzális távirányító

A Logitech 2004 júniusában jelentette be, hogy felvásárolta a kanadai Intrigue Technologies vállalatot, amely egészen addig egy magántulajdonban lévő, igen sikeres vállalkozás volt. A 29 millió dollárért megvásárolt vállalat egy speciális távirányítóról híresült el, mely egyetlen gombos megoldást fejlesztett ki nappalink egyik legnagyobb problémájára, a televíziók, DVD-lejátszók, hifiberendezések és más eszközök távirányítói okozta asztali dzsungelre. Aktuális bemutatónk alanya, a Harmony 688 távirányító már a Logitech égisze alatt került piacra.

A Logitech 2004 júniusában jelentette be, hogy felvásárolta a kanadai Intrigue Technologies vállalatot, amely egészen addig egy magántulajdonban lévő, igen sikeres vállalkozás volt. A 29 millió dollárért megvásárolt vállalat egy speciális távirányítóról híresült el, mely egyetlen gombos megoldást fejlesztett ki nappalink egyik legnagyobb problémájára, a televíziók, DVD-lejátszók, hifiberendezések és más eszközök távirányítói okozta asztali dzsungelre. Aktuális bemutatónk alanya, a Harmony 688 távirányító már a Logitech égisze alatt került piacra.

Internet kell

Az ezüst színű távirányító egészen speciális az univerzális vezérlőeszközök között, hiszen ez egy olyan változat, mely internet nélkül fabatkát sem ér. A Harmony távbizgentyűket a Logitech weboldalán keresztül tudjuk beállítani, teljesen testre szabni. Minden egyes felhasználó egy-egy felhasználói fiókot regisztrálhat távirányítójának, mellyel együtt egy komplett rendszert kapunk. A webes felületen beállított konfigurációt a számítógépre feltelepített frissítőprogramon keresztül tölthetjük le a távirányítóra.

Az internetböngészős megoldás több szempontból is előnyös: egyrészt a felületet könnyen és gyorsan újabb televíziókkal, DVD-lejátszókkal és más berendezésekkel bővülhet, másrészt nem kell bonyolult gombnyomásokkal kiválasztani az adott berendezéseket, hanem csupán pár egyszerű kérdésre kell válaszolni az alapvető beállításokhoz. Természetesen tudnunk kell a vezérelni kívánt berendezések pontos típusszámát, ellenkező esetben a Harmony rendszere sem tudja felkonfigurálni távirányítónkat.

Varázslat egyetlen gombnyomásra

Semmi különleges nem lenne a Harmony távirányítókban, ha csak webről beállítható univerzális eszközökről lenne szó, egyszerűen csak egy több eszközt vezérlő bizgentyűt kapnánk a kezünkbe. A Harmony 688 azonban egyetlen gombnyomásra szűkíti a több távirányítóval elérhető funkciókat, ez adja nagyszerűségét.

Egy átlagos otthonban az egyszerű DVD-nézéshez is legalább két távirányítóra és több gombyomásra van szükség: be kell kapcsolni mindkét eszközt, majda televíziót át kell kapcsolni a megfelelő csatornára vagy bemenetre. A dolgot bonyolítja, ha komolyabb házimozierősítővel is rendelkezünk. A Harmony mindezt egyetlen gombnyomással képes helyettesíteni, ennél az eszköznél egyetlen gomb lenyomása parancsok sorozatát indítja el a berendezések felé. A távirányító bekapcsolja mindkét -- vagy mindhárom -- eszközt, majd átkapcsolja a megfelelő bemenetre is a televíziót és a házimozierősítőt. Ugyanígy az off gomb lenyomása minden egyes bekapcsolt berendezést kikapcsol.

A készülék intelligens: számon tartja, mely készülékeket kapcsoltuk már eddig is ki- vagy be: ha DVD-zést követően a tévézés gombját nyomjuk meg, az előre beállítottaknak megfelelően kikapcsolja a DVD-lejátszót és az erősítőt, majd átkapcsolja a tunerre a televíziónk bemenetét. Ha a hangot a házimozierősítőn szeretnénk élvezni, úgy is bekonfigurálhatjuk a távirányítót, hogy a DVD-lejátszó kikapcsolása mellett hagyja bekapcsolva az erősítőt, majd állítsa át annak forrását a televízióra. A lehetőségeink szinte végtelenek.

Készülékek ezrei

A Logitech konfiguráló weboldala több ezer szórakoztató készüléket ismer, többek között játékkonzolokat is, így PSTwo konzolunkat is elindíthatjuk a karosszékből. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nem szerepel készülékünk a hatalmas listában, a távirányító alján ugyanis egy szenzor is található, mely bármilyen infravörös távirányító jeleit képes fogadni, így a távbizgentyű bármilyen funkcióra megtanítható. A Harmony 688 négy tevékenység-gombbal rendelkezik, így négy komplex tevékenységre -- videolejátszás, rádiózás, tévézés és dvd-lejátszás -- szabhatunk meg parancs-sorozatokat a webes felületen keresztül. A 688-as típust monokróm kijelzővel, a kijelző mellett hat funkciógombbal és DVD-lejátszókat, DVD-rögzítőket is vezérlő gombokkal látták el, egészen pontosan 56 funkciógombot helyeztek el rajta.

A Harmony 688 négy darab AAA méretű elemmel üzemel több hónapon át, az élettartamot sajnos nem tudtuk ellenőrizni. A beállításokat akkor sem felejti el a készülék, ha az elemek lemerülnek. A gombokat és a kijelzőt megvilágító kék háttérvilágítás idejét is megszabhatjuk. A készülék gombjai kicsit keménynek tűnnek, s a műanyag ház is egy kicsit tucatáru-érzést sejtet, véleményem szerint a felhasznált műanyag egyáltalán nem illik sem a készülék tudásához, sem a doboz árcédulájához.

Segítség!

Bár a készülék okos, mindent ez sem tudhat: kavarodást okozhatunk a rendszerben azzal, ha másik távirányítóval be- vagy kikapcsolunk egy-egy készüléket. Pánikba ekkor sem kell esni, ugyanis minden Harmony készüléken létezik egy segítség gomb, melynek megnyomását követően a távirányító szoftvere kérdéseket tesz fel számunkra. Az egyszerű kérdésekre adott válaszokkal -- be van kapcsolva a tévé? igen, vagy nem -- gyorsan képbe kerülhet a rendszer. Próbáink során a programozható tevékenységek megfelelően működtek, néhány apróbb, be- és kimeneteket illető finomhangolást egyszerűen el lehetett végezni az online felületen keresztül.

A Harmony 688 csak windowsos vagy Mac OS X számítógépekkel együtt használható, a Linux támogatását egyelőre csak ígéri a Logitech, jelenleg nem létezik linuxos kliensprogram, mely áttöltené a beállításokat a távirányítóra. A 688-as változatot bruttó 26-34 ezer forint közötti összegért lehet megvásárolni a hazai online árlisták szerint, mely a készülék tudásához mérten megfelelő árnak mondható.

Logitech Harmony 688 távirányító értékelés

   
Minőség 7
Képességek 9
Ár/érték 8
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Logitech Harmony 688 távirányítót a Logitech bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról