:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 23. 10:18

Napi kétmillió eurós bírságot szabhatnak ki a Microsoftra

[News.com/HWSW] Az Európai Bizottság tegnap arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy december 15-ig visszamenőleg akár napi 2 millió eurós büntetést is kiszabhatnak rá, amennyiben nem tesz eleget az antitröszt-ítéletben rá kirótt kötelezettségenek és nem hozza nyilvánosságra a Windows szerverszoftverek kommunikációs interfészeire vonatkozó részletes dokumentációt.

[News.com/HWSW] Az Európai Bizottság tegnap arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy december 15-ig visszamenőleg akár napi 2 millió eurós büntetést is kiszabhatnak rá, amennyiben nem tesz eleget az antitröszt-ítéletben rá kirótt kötelezettségenek és nem hozza nyilvánosságra a Windows szerverszoftverek kommunikációs interfészeire vonatkozó részletes dokumentációt.

Napi 2 millió eurós bírság

Amint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság tavaly március végén mondta ki, hogy a Microsoft 497 millió euró büntetést kell fizessen a közösségi versenytörvények megsértése miatt és többek között arra kötelezte a céget, hogy dobjon piacra egy Windows Media Player nélküli Windows XP-változatot is, valamint szerver operációs rendszerének kommunikációs protokolljait tegye nyilvánosan licencelhetővé. Utóbbi határozat azért született, mert az EU vizsgálata szerint a Microsoft a Windows piaci erejét illegálisan használta ki a szerverpiacon. A Bizottság december 15-ét tűzte ki a Microsoft számára határidőként.

"Minden lehetőséget megadtam a Microsoftnak arra, hogy eleget tegyenek a kötelezettségeiknek, azonban hogy ezt biztosítsam, ma már nincs más, mint a szokásos jogi út" -- tudatta közleményében Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa. A Microsoftnak öt hét áll a rendelkezésére hogy reagáljon, a Bizottság ezután tanácskozik az EU-tagállamok versenyügyi hatóságaival és hoz döntést a büntetés ügyében, ami a vállalat napi forgalmának legfeljebb 5 százaléka lehet. Az EB korábban még sosem alkalmazott ilyen büntetést.

Használhatatlan dokumentumok?

A redmondi szoftvercég közleménye szerint azonban a múlt héten már egy teljesen új javaslattal álltak elő, amelyet az EB még a saját bevallása szerint sem tanulmányozott, így a Microsoft szóbeli meghallgatást kér az ügyben. Brad Smith, a Microsoft vezető jogtanácsosa hangsúlyozta, a vállalat mindent megtesz azért, hogy megfeleljen az EU elvárásainak, ezért már piacra is dobta a Media Player nélküli Windowst, valamint eddig még sosem látott mélységekben enged betekintést a versenytársaknak a saját technológiáiba. Smith szerint azonban aggasztó, hogy a Bizottság azt várja a cégtől, hogy a Windows belső felépítését is dokumentálja és ezeket tegye elérhetővé a versenytársak számára, ez ugyanis szerinte lehetőséget ad más cégek számára hogy lemásolják a Windowst.

A Bizottság által kinevezett szakértő, aki azt vizsgálja, vajon a Microsoft eleget tesz-e az EB kívánalmainak, úgy véli, a redmondiak által eddig kiadott dokumentumok teljesen használhatatlanok. "Bármely programozó vagy programozó-csapat, amely a technikai leírásokat valódi fejlesztésekhez szeretné felhasználni, azzal kell szembesüljön, hogy azok segítségével semmire sem jut" -- mondta Neil Barrett. "A dokumentáció alapjaiban, koncepciójában is hibás" -- folytatta Barrett, aki szerint a Microsoft által kiadott leírások használata időrabló, frusztráló, igazából pedig teljesen felesleges munka, azt alapjaiban át kellene dolgozni hogy használható legyen.

A Microsoft szerint azonban épp ez történt, azonban az egy hete benyújtott, módosított anyagokat az EB még nem tanulmányozta, így a kritika alaptalan és jogtalan. Amennyiben sor kerül a Microsoft által kért szóbeli meghallgatásra, majd a Bizottság a redmondi cégre nézve kedvezőtlen döntést hoz, a napi 2 millió eurós bírságot egészen addig kivetik a cégre, ameddig az nem teljesíti a kötelezettségeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.