Szerző: Ady Krisztián

2005. december 21. 12:53

Az ünnepi időszakot is kihasználják a férgek írói

[NEws.com] Az ünnepi időszak hatalmas lehetőség a férgek, kártékony kódot írók számára, hiszen az elektronikus postafiókok és azonnali üzenetküldő alkalmazások forgalmának jelentős részét ilyenkor lényegében karácsonyi üdvözletek, újévi jókívánságok, mókás képeslapok és egyéb ünnephez kapcsolódó anyagok adják. A Santa Claus féreg az America Online, a Microsoft és a Yahoo üzenetküldőin keresztül kezdett el az elmúlt napokban terjedni.

[NEws.com] Az ünnepi időszak hatalmas lehetőség a férgek, kártékony kódot írók számára, hiszen az elektronikus postafiókok és azonnali üzenetküldő alkalmazások forgalmának jelentős részét ilyenkor lényegében karácsonyi üdvözletek, újévi jókívánságok, mókás képeslapok és egyéb ünnephez kapcsolódó anyagok adják. A "Santa Claus" féreg az America Online, a Microsoft és a Yahoo üzenetküldőin keresztül kezdett el az elmúlt napokban terjedni.

Az IM.GiftCom.All féreg egy ártatlannak tűnő állományt küld át az AIM, MSN és Yahoo Messenger üzenetküldő alkalmazások listáin szereplő felhasználóknak, közölte tegnap az IMlogic. Az állományt megnyitó felhasználók egy Mikulásról készült képet láthatnak, miközben egy rootkit települ a számítógépükre. A biztonsági szoftverek elől elrejtőző rootkit segítségével távolról is átvehetik a gép felett az irányítást. A féreg végül továbbküldi magát kapcsolatainknak, mintha az állományt mi magunk küldenénk a számukra.

A Santa féreg is rávilágít arra, hogy az ünnepi időszakban is rendkívül résen kell lenni a látszólag ismerősök által küldött levelekkel, állományokkal kapcsolatosan. Az állománycserélő hálózatok ilyenkor különösen kedvező táptalajt biztosítanak a férgek és vírusok számára. Az IMlogic szerint az IM.GiftCom.All féreg egyelőre "közepes" veszélyt jelent az internetezőkre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról