Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 16. 13:35

Kétmagos mobil processzorral demonstrált az AMD

Az AMD egy japán rendezvényen bemutatta kétmagos mobil processzorának prototípusát. A chipről semmiféle információ nem látott napvilágot, mindössze annyit tudni róla hogy Socket S1 foglalatba illeszkedő, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel ellátott lapkáról van szó, az órajeléről vagy a gyorsítótárak méretéről nem szivárogtak ki információk.

[HWSW] Az AMD egy japán rendezvényen bemutatta kétmagos mobil processzorának prototípusát. A chipről semmiféle információ nem látott napvilágot, mindössze annyit tudni róla hogy Socket S1 foglalatba illeszkedő, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel ellátott lapkáról van szó, az órajeléről vagy a gyorsítótárak méretéről nem szivárogtak ki információk.

Annyi bizonyosan tudható, hogy a processzor 90 nanométeres csíkszélességgel készült, mivel az AMD-nek jelenleg még nem áll rendelkezésére ennél fejlettebb technológia: a 65 nanométeres eljárás bevezetése jövőre kezdődik meg a cég legújabb, drezdai chipgyárában, a Fab 36-ban. Az AMD kétmagos mobil processzorai legkorábban a jövő év derekán várhatók, eleinte valószínűleg még 90 nanométeres csíkszélességgel gyártva.

A kétmagos Turion képességeit nem egy noteszgépbe, hanem egy speciális fejlesztési és validációs platformba építve demonstrálta az AMD. A vállalat útjára indította Yamato nevű kezdeményezését, amelynek célja hogy megkönnyítse az AMD-alapú noteszgépek fejlesztését. Ennek érdekében a vállalat és partnerei számos tervezési segédletet meg kívánnak osztani a notebook-gyártókkal, illetve referencia-platformokat terveznek és építenek majd, amelyek alapján a notebook-gyártók kifejleszthetik saját megoldásaikat. A Japánban bemutatott referencia-rendszer NVIDIA nForce chipkészletre és NVIDIA grafikus vezérlőre épült, utóbbi ráadásul cserélhető, MXM kivitelű volt.

A szemtanúk szerint a kétmagos Turionra épülő rendszer igazán lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a számítógép párhuzamosan dekódolt három különböző, nagyfelbontású videoanyagot és a processzor terhelése még így sem emelkedett 50 százalék fölé. Persze ebben bizonyára nagy szerepe volt a felhasznált GeForce grafikus gyorsítónak is, amely hardveres támogatást biztosít a video-dekódoláshoz.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról