:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 16. 13:35

Kétmagos mobil processzorral demonstrált az AMD

Az AMD egy japán rendezvényen bemutatta kétmagos mobil processzorának prototípusát. A chipről semmiféle információ nem látott napvilágot, mindössze annyit tudni róla hogy Socket S1 foglalatba illeszkedő, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel ellátott lapkáról van szó, az órajeléről vagy a gyorsítótárak méretéről nem szivárogtak ki információk.

[HWSW] Az AMD egy japán rendezvényen bemutatta kétmagos mobil processzorának prototípusát. A chipről semmiféle információ nem látott napvilágot, mindössze annyit tudni róla hogy Socket S1 foglalatba illeszkedő, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel ellátott lapkáról van szó, az órajeléről vagy a gyorsítótárak méretéről nem szivárogtak ki információk.

Annyi bizonyosan tudható, hogy a processzor 90 nanométeres csíkszélességgel készült, mivel az AMD-nek jelenleg még nem áll rendelkezésére ennél fejlettebb technológia: a 65 nanométeres eljárás bevezetése jövőre kezdődik meg a cég legújabb, drezdai chipgyárában, a Fab 36-ban. Az AMD kétmagos mobil processzorai legkorábban a jövő év derekán várhatók, eleinte valószínűleg még 90 nanométeres csíkszélességgel gyártva.

A kétmagos Turion képességeit nem egy noteszgépbe, hanem egy speciális fejlesztési és validációs platformba építve demonstrálta az AMD. A vállalat útjára indította Yamato nevű kezdeményezését, amelynek célja hogy megkönnyítse az AMD-alapú noteszgépek fejlesztését. Ennek érdekében a vállalat és partnerei számos tervezési segédletet meg kívánnak osztani a notebook-gyártókkal, illetve referencia-platformokat terveznek és építenek majd, amelyek alapján a notebook-gyártók kifejleszthetik saját megoldásaikat. A Japánban bemutatott referencia-rendszer NVIDIA nForce chipkészletre és NVIDIA grafikus vezérlőre épült, utóbbi ráadásul cserélhető, MXM kivitelű volt.

A szemtanúk szerint a kétmagos Turionra épülő rendszer igazán lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a számítógép párhuzamosan dekódolt három különböző, nagyfelbontású videoanyagot és a processzor terhelése még így sem emelkedett 50 százalék fölé. Persze ebben bizonyára nagy szerepe volt a felhasznált GeForce grafikus gyorsítónak is, amely hardveres támogatást biztosít a video-dekódoláshoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.