Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 19. 11:32

Új Xeon processzor tervezésébe kezdtek az Intel indiai központjában

Az Intel indiai kutatóközpontjában egy teljesen új Xeon processzor fejlesztésébe fogtak. A világ legnagyobb chipgyártójának bangalore-i központjában korábban a Whitefield kódnevű lapka fejlesztése zajlott, ezt a projektet azonban az Intel nemrég törölte. A Whitefield tervezőcsapatának jelentős többsége az új, egyelőre még kódnév nélküli projekten dolgozik tovább -- mondta Amar Babu, az Intel Technology India vezetője. A munka gyümölcse legkorábban három év múlva érhet be.

[HWSW] Az Intel indiai kutatóközpontjában egy teljesen új Xeon processzor fejlesztésébe fogtak. A világ legnagyobb chipgyártójának bangalore-i központjában korábban a Whitefield kódnevű lapka fejlesztése zajlott, ezt a projektet azonban az Intel nemrég törölte. A Whitefield tervezőcsapatának jelentős többsége az új, egyelőre még kódnév nélküli projekten dolgozik tovább -- mondta Amar Babu, az Intel Technology India vezetője. A munka gyümölcse legkorábban három év múlva érhet be.

Az Intel korábbi termékterve szerint az Indiában fejlesztett Whitefield kódnevű Xeonnak 2007-ben kellett volna érkeznie, azonban az októberben napvilágot látott hírek szerint a vállalat ezt a projektet teljes egészében törölte. Az eredeti elképzelések szerint a Whitelfield lett volna az első Xeon, amely az Itaniumokkal közös platformot (CSI, Common System Infrastructure) használ. A CSI esetében a processzorok integrált memóriavezérlőt kapnának, egymással pedig közvetlen pont-pont kapcsolaton kommunikálnának.

A CSI-nek kettős célja, hogy az Itaniumok és a Xeonok közötti költségbeli különbséget csökkentse, valamint felépítése révén mindkét processzorcsalád teljesítményét jelentősen megdobja. Az Inquirer informatikai bulvárlap egyik szerkesztőjének, Charlie Demerjiannak értesülései szerint a már következő generációs mikroarchitektúrára épülő, négymagos Whitefield halálát a CSI implementációja körül támadt nehézségek jelentették.

A CSI 2007-re tervezett bevezetése a legújabb hírek szerint 2008-ra tolódik, a Whitefieldet pedig a szintén négymagos Tigerton nevű lapka váltja fel. A legfőbb különbség az infrastruktúrában ragadható meg: a Tigerton nem a CSI platformot, hanem a jelenlegihez hasonló buszrendszert használja, bár minden processzor dedikált sínen csatlakozik majd az alaplapi chipkészlethez. A CNET értesülései szerint az új buszrendszer a jövő év közepén debütál a 65 nanométeres, Dempsey kódnevű Xeonnal egyetemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról