Szerző: Ady Krisztián

2005. december 15. 10:28

Tovább késik a HD DVD lejátszók megjelenése

A Toshiba újabb csúszást volt kénytelen a hét elején bejelenteni: a vállalat legkorábban csak jövő év elején dobja piacra első HD DVD lejátszóit, melyeknek az eredeti tervek szerint az év végéig, azaz az elkövetkezendő hetekben meg kellett volna jelenniük Japánban. A Toshiba szerint a 2006 első negyedévére tervezett észak-amerikai megjelenés időpontja változatlanul tartható.

[HWSW] A Toshiba újabb csúszást volt kénytelen a hét elején bejelenteni: a vállalat legkorábban csak jövő év elején dobja piacra első HD DVD lejátszóit, melyeknek az eredeti tervek szerint az év végéig, azaz az elkövetkezendő hetekben meg kellett volna jelenniük Japánban. A Toshiba szerint a 2006 első negyedévére tervezett észak-amerikai megjelenés időpontja változatlanul tartható.

A késést a Toshiba szerint az okozza, hogy a HD DVD lemezeken tárolt anyagok védelméért felelős másolásvédelmi rendszer, az Advanced Access Content System (AACS) még a DVD Forum végleges jóváhagyására vár. A DVD Forum globális szervezet tarja karban a DVD szabványokat. A DVD Forum állásfoglalása szerint az AACS rendszer része a HD DVD szabványnak, így bár az eszközök már készen állhatnak a startra, a jóváhagyás megérkezéséig nem kerülhetnek a boltok polcaira.

A jóváhagyás megérkezését követően a Toshiba rövid időn belül megkezdi HD DVD lejátszói, illetve noteszgépekbe szánt PC-s meghajtói szállítását, melyek várhatóan 2006 első negyedévében kerülhetnek piacra. A HD DVD formátum az elsősorban Sony támogatásával fejlesztett Blu-Ray lemez ellen száll harcba a következő generációs DVD trónjáért.

Noha az egyes formátumok támogatói még küzdenek egymással, a Forrester Research szerint a harc már eldőlt: a piackutató cég felmérése szerint egyértelmű, hogy a Sony által vezetett Blu-ray kerül ki győztesen a csatából. "Azonban ha a HD DVD-t támogató csoport nem hagyja el a csatateret, a vásárlóknak legalább két évre lesz szüksége hogy meggyőződjenek arról, ki is nyerte a csatát és új formátumú DVD-játszó vásárlására adják a fejüket" -- mondta korábban Ted Schadler, a Forrester elemzője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról