Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 14. 09:50

Az NVIDIA kezében az alaplapi chipkészleteiről ismert ULi Electronics

Az NVIDIA bejelentette, hogy felvásárolja az alaplapi chipkészleteiről ismert ULi Electronics vállalatot. Az ügylet 52 millió dollárjába kerül az NVIDIA-nak, a tranzakció a hatóságok jóváhagyásától függően a vállalat februárban kezdődő első pénzügyi negyedévében zárulhat le.

[HWSW] Az NVIDIA bejelentette, hogy felvásárolja az alaplapi chipkészleteiről ismert ULi Electronics vállalatot. Az ügylet 52 millió dollárjába kerül az NVIDIA-nak, a tranzakció a hatóságok jóváhagyásától függően a vállalat februárban kezdődő első pénzügyi negyedévében zárulhat le.

Az akvizíciótól az NVIDIA nem csak technológiai portfoliója megerősödését várja, hanem ázsiai eladásainak fellendülését is. "A felvásrlás lehetőséget biztosít az NVIDIA számára hogy egy igen tehetséges mérnökökből álló csapattal bővítse a chipset-fejlesztő részlegét és közelebbi kapcsolatot alakítson ki az ázsiai vevőkkel" -- kommentálta az ügyletet Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója.

Az ULi Electronics az ALi 2003-ban létrehozott leányvállalata, amely kifejezetten alaplapi chipkészletekre szakosodott. Az ALi az ezredforulón még közel 10 százalékos részesedéssel rendelkezett a chipset-piacon, azonban az új termékek sorozatos késésének köszönhetően a cég pár éven belül az eladások szempontjából jelentéktelen szereplővé vált annak ellenére, hogy AMD és Intel processzorokhoz egyaránt kínál megoldásokat. A vállalat főként a noteszgépek szegmensében ért el sikereket az utóbbi időben.

Alex Kuo, az ULi Electronics elnök-vezérigazgatója a továbbiakban az NVIDIA alaplapi chipkészletek értékesítését és marketing-tevékenységét irányítja Ázsában. Az NVIDIA közleményében hangsúlyozta, hogy az ULi ügyfelei számára továbbra is biztosítani fog termékeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról