:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 13. 15:10

Sokszorosan ráfizetett a fájlcserére egy amerikai nő

Elvesztette az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) által indított precedensértékű pert egy 29 éves chicagói nő, aki most 22,5 ezer dollár (~4,8 millió forint) kártérítést kell fizessen az általa letöltött zeneszámok után. A bíróság elutasította Cecilia Gonzalez védekezését, amely szerint csak bele akart hallgatni a dalokba hogy később eldönthesse, melyik CD-t vásárolja meg.

[HWSW] Elvesztette az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) által indított precedensértékű pert egy 29 éves chicagói nő, aki most 22,5 ezer dollár (~4,8 millió forint) kártérítést kell fizessen az általa letöltött zeneszámok után. A bíróság elutasította Cecilia Gonzalez védekezését, amely szerint csak bele akart hallgatni a dalokba hogy később eldönthesse, melyik CD-t vásárolja meg.

A RIAA korábban peren kívüli egyezség keretében azt ajánlotta Gonzaleznek, fizessen 3500 dollárt és eltekintenek az ügy folytatásától, de a nő ezt visszautasította. A bíróság most nem csak csillagászati kártérítés megfizetésére kötelezte Gonzalezt, hanem az internetezéstől is eltiltotta. Az ötgyerekes családanya ugyan könyörgött, hogy már megtanulta a leckét és még a szélessávú előfizetését is lemondta, a bíró azonban nem tágított.

Gonzalez összesen több mint 1300 jogvédett dalt töltött le a Kazaa hálózatán keresztül, állítása szerint a jelentős többségüket később CD-n is megvásárolta. Rövid fejszámolás után rájöhetünk, Gonzalez akár az összes általa letöltött dalt megvásárolhatta volna a boltban és még mindig lényegesen kevesebbet hagyott volna a kasszánál, mint amennyit most a lemezkiadóknak kell fizetnie. Az illegális, "ingyenes" letöltés dalonként 25 dollárba, durva közelítéssel egy CD árába került a nőnek.

A most született döntés precedensértékű lehet a RIAA által a fájlcserélő hálózatok felhasználói ellen indított perekben. A lemezkiadók 2003 szeptembere óta internetezők százait fogták perbe a jogvédett anyagok letöltése miatt, a zeneipar szerint ugyanis a lemezeladások csökkenése elsősorban az internetes kalózkodás számlájára írható, noha eddig ezt semmilyen kutatási eredmény nem támasztotta alá. A legtöbb felmérésből az derült ki, hogy a letöltéseknél sokkal több bevételt húz ki a kiadók zsebéből a CD-másolás, illetve a hamisítás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.