Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 9. 14:48

Bárhová magunkkal vihetjünk linuxos munkakörnyezetünket

[Digit Life/HWSW] Előre telepített Linux-disztribúciót tartalmazó mobil merevlemezzel jelentkezik a perifériáiról ismert LaCie. A 40 és 80 gigabájtos kivitelben kapható GlobeTrotter 2.0 hordozható meghajtókon a Mandriva Linux Limited Edition operációs rendszer található.

[Digit Life/HWSW] Előre telepített Linux-disztribúciót tartalmazó mobil merevlemezzel jelentkezik a perifériáiról ismert LaCie. A 40 és 80 gigabájtos kivitelben kapható GlobeTrotter 2.0 hordozható meghajtókon a Mandriva Linux Limited Edition operációs rendszer található.

A felhasználónak csak csatlakoztatnia kell a merevlemezt egy számítógéphez, amely képes USB-eszközről indítani az operációs rendszert, majd be kell kapcsolnia a gépet. A mobil merevlemezen található Linux automatikusan felismeri a hardvereket, rendszerindítás után pedig teljes értékű linuxos munkaállomásként működik. A felhasználói adatok, beállítások a mobil merevlemezre kerülnek, így a tulajdonos akármilyen géphez csatlakoztatja az eszközt, ugyanott folytathatja munkáját ahol korábban abbahagyta. Az eszköz működése teljesen független a számítógépre telepített operációs rendszertől, így akár windowsos PC-vel is használható.

A Linux-disztribúció része természetesen számos alkalmazás, köztük a jól ismert OpenOffice.org, az Evolution levelezőprogram, a Firefox böngésző, illetve a Kontact személyi információkezelő, a Totem médialejátszó, a Gimp képszerkesztő, valamint számos fejlesztőeszköz. A 40 gigabájtos linuxos mobil merevlemezért 139 dollárt, a 80 gigabájtosért pedig 199 dollárt kérnek a Mandriva webshopjában. A GlobeTrotter természetesen használható egyszerű hordzozható merevlemezként is, a meghajtót USB- vagy FireWire-porton át lehet adatokkal feltölteni.

Amint arról beszámoltunk, az IBM hasonló megoldást fejleszt SoulPad néven. A Nagy Kék koncepciója szerint egy átlagos hordozható eszköz -- például egy merevlemezes MP3-játszó -- segítségével magunkkal vihetjük valamennyi adatunkat, munkakörnyezetünket, így a számítógéptől függetlenül mindenhol elérhetjük fájljainkat, leveleinket, beállításainkat. Az IBM a tesztjeihez a Knoppix nevű Linux-disztribúciót használta.

A cég egy 60 gigabájtos iPod segítségével próbálta ki a SoulPad működését. A teszt során az automatikus konfigurációra alkalmas operációs rendszer a Knoppix volt, és a VMware Workstation szolgált virtualizációs rétegként. Az iPodon eltárolásra került a virtuális számítógép teljes lemezképe, ami tartalmazott minden elmentett beállítást és alkalmazást is. A SoulPad elindítása egy tetszőleges PC-n közel két percig tart, kikapcsolása mintegy 20 másodpercet vesz igénybe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról