Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 2. 13:30

Finisben az Adobe és a Macromedia összeolvadása

Az Adobe Systems és a Macromedia bejelentették, hogy megkapták, illetve előreláthatólag a napokban kapják kézhez az összes engedélyt, amelyek a Macromedia felvásárlásához szükségesek. Amint az ismert, az Adobe áprilisban jelentette be, hogy egy 3,4 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretén belül felvásárolja a Macromediát. A várakozások szerint a felvásárlás 2005. december 3-án fog befejeződni.

[HWSW] Az Adobe Systems és a Macromedia bejelentették, hogy megkapták, illetve előreláthatólag a napokban kapják kézhez az összes engedélyt, amelyek a Macromedia felvásárlásához szükségesek. Amint az ismert, az Adobe áprilisban jelentette be, hogy egy 3,4 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretén belül felvásárolja a Macromediát. A várakozások szerint a felvásárlás 2005. december 3-án fog befejeződni.

Az amerikai versenyügyi hatóságok engedélyét már korábban megszerezték a vállalatok. Az Igazságügyi Minisztérium júliusban indított szigorú vizsgálatot a tervezett egyesülés ügyében és mindkét cégtől részletes információkat kért be a webszerkesztő és grafikus alkalmazásaikról. A hatóságok elsősorban a multimédiás tartalmak létrehozására szolgáló szoftvereszközök piacán kialakult versenyhelyzetet vették szemügyre, és azt vizsgálták, hogy az egyesülés hogyan befolyásolja a piaci erőviszonyokat, a többi szereplőt, az árakat és a vásárlókat.

Az Adobe és a Macromedia házasságának oka a jövőbeli növekedési lehetőségek kihasználása, illetve a hatásosabb küzdelem az egyre fenyegetőbb ellenféllel, a Microsofttal szemben, nem csak a PC-s, hanem a mobil vagy a kézigépes világban is. A Meta Group elemzőcég szerint a Microsoft és az Adobe közötti háború a küszöbön áll: Redmond már jelenleg is fenyegetőnek érzi a PDF formátum terjedését és következő generációs operációs rendszerében, a Vistában bevezet egy saját, a PDF-et kiváltó dokumentumformátumot, a Metrót. Emellett azonban a Microsoft a PDF irányába is nyit, a vállalat nemrég közölte, hogy az Office következő változatában a dokumentumokat PDF formátumba is lehet majd menteni.

A Macromedia első számú terméke a Flash, amely ma már nem csak a weben, hanem mobiltelefonokon is terjed. A vállalat várakozásai szerint 5 év múlva az eladott mobiltelefonok háromnegyede képes lesz Flash animációk megjelenítésére.

a címlapról