Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 1. 16:20

Újabb chipgyárat épít Izraelben az Intel

Az Intel 3,5 milliárd dolláros beruházással egy újabb chipgyárat épít Izraelben, Kiryat Gat városától délre. A tervek szerint az üzemben 2008 második felében indul be a termelés, már 45 nanométeres csíkszélességgel és természetesen 300 milliméteres waferek feldolgozásával. Ez lesz a legnagyobb külföldi ipari beruházás az ország történetében.

[HWSW] Az Intel 3,5 milliárd dolláros beruházással egy újabb chipgyárat épít Izraelben, Kiryat Gat városától délre. A tervek szerint az üzemben 2008 második felében indul be a termelés, már 45 nanométeres csíkszélességgel és természetesen 300 milliméteres waferek feldolgozásával. Ez lesz a legnagyobb külföldi ipari beruházás az ország történetében.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója 1985-ben építette első izraeli chipgyárát, a Fab 8-at, 1999-ben pedig a Fab 18-at, amelyet most 600 millió dollárért korszerűsít. Az új üzem közvetlenül a Fab 18 szomszédságában épül majd, a munkálatok azonnal meg is kezdődnek -- közölte az Intel. A vállalat várakozásai szerint a gyár összesen mintegy 2 ezer új munkahelyet teremt majd. Ariel Sharon miniszterelnök bejelentése szerint az Intel 525 millió dolláros kormányzati támogatásra számíthat.


Intel Fab 18

Az Intelnek Izraelben két gyára és öt fejlesztőközpontja van és az ország elektronikai exportjának mintegy 9 százalékát adta 2004-ben. A cég 1974 óta van jelen a közel-keleti országban, a haifai Intel kutatóközpont volt az első, amelyek az Egyesült Államokon kívül létesítettek, a jeruzsálemi Fab 8 pedig az első Intel-chipgyár volt külföldön. A vállalat új mobil processzorait, a Pentium M sorozat tagjait izraeli mérnökök fejlesztették ki.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról