Szerző: Bizó Dániel

2005. november 29. 14:01

A Samsung beismerte a Rambus elleni összeesküvést

[The Wall Street Journal/HWSW] A dél-koreai Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója elismerte, hogy összejátszott riválisaival a Rambus memóriák árának mesterségesen magasan tartásában -- írja a neves Wall Street Journal bírósági dokumentumokra hivatkozva.

[The Wall Street Journal/HWSW] A dél-koreai Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója elismerte, hogy összejátszott riválisaival a Rambus memóriák árának mesterségesen magasan tartásában -- írja a neves Wall Street Journal bírósági dokumentumokra hivatkozva.

Beismerte

Körülbelül három héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy a BusinessWeek egyik riporterének, Arik Hesseldahlnak értesülései alapján bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a meghatározó memóriagyártók összeesküvést szőttek a Rambus ellen, hogy eltakarítsák a PC-k és szerverek piacáról. Az akkori híradás a DDR SDRAM chipek (ezek képezik a memóriamodulok költségének nagyjából 90 százalékát) árának mesterségesen alacsonyan tartásáról, majd összehangolt megemeléséről szóltak.

A mostani iratok az amerikai Igazságügyi Minisztérium trösztellenes vizsgálata során kerülhettek rögzítésre. Az Igazságügy összesen több mint 600 millió dolláros büntetéseket rótt ki a kartellben résztvevő memóriagyártókra, melyből csak a Samsung 300 milliót könyvelhetett el. A kartell mögötti valódi mozgatórugókról azonban nem esett szó, pedig a gyártók vezetői között folyt levelezések arról tanúskodnak, hogy a gyártók összehangoltan nyomottan tartották a DDR, miközben növelték a termelését, míg mesterségesen magasan az RDRAM árait, és visszafogták a kínálatot.

Ennek eredményeként a költségvezérelt számítógépgyártók egymás után hagytak fel az RDRAM-ot használó konfigurációk forgalmazásával, és a DDR SDRAM-mal szerelt modellek kerültek többségbe. Ezáltal az Intel, mint az RDRAM legnagyobb támogatója, a Rambus-szal szembeni szerződéses kötelezettségének lejártát követően végleg kihátrált.

Kapóra jön

A Samsung beismerése, amennyiben bizonyítékként sikerül felhasználnia, nagy segítség lehet a Rambus számára az érintett gyártók ellen folytatott trösztellenes perekben. A Rambus tovább kiterjedt pereket folytat különféle szabványok ügyében. Állítása szerint az SDR, a DDR, DDR2, GDDR2 és GDDR3 memóriaszabványok mindegyike sért valamilyen Rambus-szabványt, ezért jogdíjak megfizetését követeli.

Ezzel párhuzamosan az amerikai versenyhatóság, a Fair Trade Commission (FTC) a Rambus ellen folytat antitröszt eljárást, azt állítva, az szándékosan hallgatta el korábban a szabványaival kapcsolatos jogait, megvárva, míg azok elkészülnek és termelésbe kerülnek, hogy így hatalmas jogdíjakat követelhessen később. A bíróság 2004-ben érvénytelennek nyilvánította az FTC állításait, mivel meglátása szerint az ipar nagyon is tudatában volt a Rambus technológiájának képességeivel, és a Rambus szellemi tulajdonának kiterjedtségével. Az FTC megfellebbezte az ítéletet.

Mára a valaha nagy reményű Rambus gyakorlatilag teljesen eltűnt a szerverek és PC-k piacáról. A Nintendo 64-ben debütált RDRAM megtalálható még a PlayStation 2-ben is, és utódja, a Rambus XDR eteti a PlayStation 3 processzorát, a Cellt is majd. A Rambus-chipek emellett hálózati eszközökben népszerűek még.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról