Szerző: Ady Krisztián

2005. november 24. 13:23

A T-Mobile a bírósághoz fordul az NHH bírságával kapcsolatban

A T-Mobile Magyarország Rt. nem fogadja el a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) bírságra vonatkozó november 23-i határozatát és bírósághoz fordul. Az ügy előzménye az NHH júliusi, a végződtetési díjakra vonatkozó határozata, amelyre a hatóság a bírság mostani kiszabásakor hivatkozik.

[HWSW] A T-Mobile Magyarország Rt. nem fogadja el a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) bírságra vonatkozó november 23-i határozatát és bírósághoz fordul. Az ügy előzménye az NHH júliusi, a végződtetési díjakra vonatkozó határozata, amelyre a hatóság a bírság mostani kiszabásakor hivatkozik.

Az NHH azt feltételezi, hogy a T-Mobile ezt a júliusi határozatot megsértve állapította meg nagykereskedelmi díjait. A hivatkozott döntés azonban az átlagár megállapításánál számos vonatkozásban (például átlagdíj megállapítása) pontatlan volt, átlag alatt ugyanis a T-Mobile szerint részletes meghatározás hiányában számtani átlagot kell érteni.

Szintén nem tartalmazta a határozat a számítás módszertanát, ezt a hatóság a szeptemberben utólagosan közzétett Tájékoztatójával maga is elismerte. A vita alapját képező NHH határozattal kapcsolatos problémákat jól mutatja, hogy azt a három hazai mobilszolgáltató eltérően értelmezte és hajtotta végre.

A T-Mobile éppen a hibákra és pontatlanságra tekintettel augusztusban bíróság előtt támadta meg az NHH ezen döntését. Szintén figyelemreméltó, hogy az NHH által vizsgált végződtetési díjak a három hazai mobilszolgáltató díjai közül a T-Mobile-nál a legalacsonyabbak.

A T-Mobile hangsúlyozza, hogy a nyári határozatban foglaltakat betartva állapította meg végződtetési díjait és ennek megfelelően az azóta eltelt időben jogszerűtlen többletbevételre sem tehetett szert, továbbá – az NHH sajtóközleményében foglaltakkal ellentétben - a fogyasztókat semmilyen módon nem károsította.

Nehezen értelmezhető, hogy a hatóság a júliusi határozatában nem szereplő számítási módszerre hivatkozva vizsgálódott és szabott ki bírságot. Sőt, az NHH november 23-i határozata nem tartalmaz konkrét hivatkozást az előző határozat azon pontjaira sem, amelyeket a mobilcég állítólagosan megszegett. Az NHH emellett még mindig nem adta meg pontosan, hogy álláspontja szerint mi lett volna a végződtetési díj helyes számítási módja.

A fentiekben leírtak alapján a T-Mobile a bíróságtól fogja kérni a határozatban foglaltak felülvizsgálatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról