Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 31. 11:41

Spanyol kézbe kerül az O2 brit mobilszolgáltató

A világ ötödik legnagyobb távközlési szolgáltatója, a spanyol Telefonica SA bejelentette, hogy 26,01 milliárd euró készpénzért megvásárolja az O2 mobilszolgáltatót. Az O2 a British Telecom 2001-ben önállósított mobiltelefonos leányvállalata, amely összesen 24,6 millió előfizetővel rendelkezik. Az ügylet nem vet fel versenyügyi aggályokat, mivel az O2 csak olyan országokban -- Nagy-Britannia, Németország, Írország -- szolgáltat, ahol a Telefonica nincs jelen.

[HWSW] A világ ötödik legnagyobb távközlési szolgáltatója, a spanyol Telefonica SA bejelentette, hogy 26,01 milliárd euró készpénzért megvásárolja az O2 mobilszolgáltatót. Az O2 a British Telecom 2001-ben önállósított mobiltelefonos leányvállalata, amely összesen 24,6 millió előfizetővel rendelkezik. Az ügylet nem vet fel versenyügyi aggályokat, mivel az O2 csak olyan országokban -- Nagy-Britannia, Németország, Írország -- szolgáltat, ahol a Telefonica nincs jelen.

A bejelentés pontot tesz az O2 jövőjével kapcsolatos találgatásokra, a piaci pletykák szerint Európa egyik legsikeresebb mobilszolgáltatóját a T-Mobile mellett a holland KPN is megkereste ajánlatával. A T-Mobile az O2 brit részlegére pályázott, míg a KPN a német operációt szerette volna magáénak tudni. Érdekes körülmény, hogy jól értesült források szerint a Telefonica magát a KPN-t is fel akarta vásárolni, azonban a két cég közötti tárgyalások nem vezettek eredményre.

A Telefonica mobiltelefonos részlege, a Telefonica Moviles Spanyolország mellett világ további 14 országában van jelen, elsősorban Latin-Amerikában. A vállalat a legutóbbi negyedévében 4,1 milliárd eurós bevétel mellett 495 millió euró profitot ért el, ami éves szinten 4,5 százalékos emelkedésnek felel meg. A Telefonica Moviles 90 millió előfizetőt szolgál ki. Az O2 felvásárlásával a Telefonica kiterjeszti jelenlétét, illetve növeli méretgazdaságosságát, amely előny lehet a mobiltelefon-gyártókkal folytatott tárgyalásokon.

A felvásárlási ajánlat bejelentése után az O2 részvényeinek árfolyama a megajánlott részvényenkénti 2 font fölé emelkedett, ami azt jelentheti, hogy a Telefonicának valószínűleg meg kell emelnie ajánlatát. Nem kizárt, hogy a végső ár meghaladja a 35 milliárd dollárt, az idén lezárult Sprint-Nextel fúzió értékét is. Amennyiben az O2 elkel, az öt brit mobilszolgáltató közül négy -- O2, T-Mobile, Orange, 3 -- külföldi kézben lesz, egyedül a Vodafone marad brit tulajdonban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról