Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 27. 10:53

Négymagos processzor a Fujitsu tervezőasztalán

[News.com/HWSW] A Fujitsu a Fall Processor Forum rendezvényen bejelentette Sparc64 VI+ chipjét, amely várhatóan 2008-ban jelenik meg, legalább 2,7 GHz-en működik és már négy magot tartalmaz. A 460 mm 2 méretű lapkát a Fujitsu maga gyártja majd, 65 nanométeres technológiával.

[News.com/HWSW] A Fujitsu a Fall Processor Forum rendezvényen bejelentette Sparc64 VI+ chipjét, amely várhatóan 2008-ban jelenik meg, legalább 2,7 GHz-en működik és már négy magot tartalmaz. A 460 mm2 méretű lapkát a Fujitsu maga gyártja majd, 65 nanométeres technológiával.

Sokan talán nem is tudják, hogy a Sun mellett a Fujitsu is gyárt SPARC architektúrára épülő processzorokat, bár ezek a vállalat japán piacra szánt UNIX-szerverein kívül nemigen terjedtek el. Ez azonban változhat, mivel 2004-ben a Sun és a Fujitsu termékfejlesztési megállapodást kötöttek, amelynek keretén belül a Fujitsu Sparc64 processzorain alapuló, közös tervezésű szerverekkel állnak elő.

Az új Sparc64-család első tagja az eredetileg 2005-re ígért, a legújabb információk szerint azonban legkorábban 2006 végére várható Sparc64 VI, kódnevén Olympus, amely két magot tartalmaz. Ennek a processzornak a tervezése már lezárult és a Fujitsu már az első, működőképes prototípusokat teszteli. Az Olympus magjai két-két utasításszál párhuzamos feldolgozására képesek, így a processzor összességében négy szálat futtathat. A Sparc64 VI továbbfejlesztésével létrejövő VI+ változat -- kódnevén Jupiter -- kettő helyett négy magot tartalmaz, ennek megfelelően a párhuzamosan futó utasításszálak száma nyolcra növekedik.

A Sparc64 VI az első becslések szerint 423 mm2 méretű, fogyasztása 120 watt lehet, a négymagos Sparc64 VI+ energiaigénye hasonlóan alakulhat. Az Olympus és a Jupiter nem csak méretükben és fogyasztási adataikban hasonítanak, hanem azonos buszrendszert is használnak, így elviekben az Olympus-alapú szervereket a későbbeikben Jupiter processzorokkal is lehet majd bővíteni. A későbbiekben még több magot és magonként még több szálat kezelő processzorok várhatók a Fujitsutól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról