Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 9. 09:14

Éjjeli energiavámpírok

[News.com/HWSW] A vállalatoknak elő kellene írnia a dolgozóknak, hogy éjszakára kapcsolják ki számítógépeiket, mivel a bekapcsolt PC-k rengeteg energiát pazarolnak el -- állítja a Fujitsu Siemens. A PC-gyártó becslései szerint az éjszakára bekapcsolva hagyott, tétlenül zümmögő számítógépek csak Nagy-Britanniában évi 123 millió font (~46 milliárd forint) értékű energiát alakítanak hővé, teljesen feleslegesen.

[News.com/HWSW] A vállalatoknak elő kellene írnia a dolgozóknak, hogy éjszakára kapcsolják ki számítógépeiket, mivel a bekapcsolt PC-k rengeteg energiát pazarolnak el -- állítja a Fujitsu Siemens. A PC-gyártó becslései szerint az éjszakára bekapcsolva hagyott, tétlenül zümmögő számítógépek csak Nagy-Britanniában évi 123 millió font (~46 milliárd forint) értékű energiát alakítanak hővé, teljesen feleslegesen.

Képernyőkímélőre költött milliók

A Fujitsu Siemens felmérése során megkérdezett vállalati alkalmazottak 37 százaléka azt állította, nem kapcsolja ki számítógépét mielőtt elmegy a munkahelyéről, vagyis a PC éjszaka és hétvégén is folyamatosan működik, energiát és pénzt pazarolva a képernyőkímélő futtatására. Garry Owen, a Fujitsu Siemens termékmarketing-menedzsere felhívta a figyelmet arra hogy a számítógépek standby módban is fogyasztanak energiát, így a legjobb megoldást a kikapcsolás vagy a hibernálás jelenti. Hibernálás esetén a számítógép memóriájának tartalma is elmentésre kerül, így a dolgozó hétfő reggel pont ugyanonnan folytathatja munkáját, ahol péntek délután abbahagyta.

"A feleslegesen bekapcsolva hagyott számítógépek, set-top boxok, akkutöltők és más berendezések miatt évente sokszázezer tonnányi széndioxid keletkezik" -- mondta Elliott Morley brit környezetvédelmi miniszter. "Tudjuk hogy a termékeket lehetne sokkal takarékosabbra is tervezni, hogy hatékonyabban működjenek és kevésbe szennyezzék a környezetet. Az elpazarolt energia rejtett költség a felhasználóknak, és napjainkban ez elfogadhatatlan."

Elég a monitort kikapcsolni

A Tufts Climate Initative adatai szerint az Egyesült Államokban a vállalatoknál üzemelő számítógépek és monitorok évente 32 milliárd kWh elektromos áramot fogyasztanak, ami a teljes kereskedelmi szektor fogyasztásának 1,5 százalékát teszi ki. A TCI úgy véli, ezt akár a felére is lehet csökkenteni a számítógépekbe épített energiatakarékos funkciók bekapcsolásával, illetve azzal, ha a dolgozók a nap végén kikapcsolják gépeiket.

Jelentős megtakarítás érhető el már a monitorok kikapcsolásával is. Egy 17-19 hüvelykes katódsugárcsöves monitor fogyasztása elérheti a 150 wattot is, vagyis önmagában a teljes PC konfiguráció energiafelvételének felét is kiteheti. A hasonló méretű LCD-kijelzők már lényegesen takarékosabbak, megelégszenek 40-50 wattal is. Mindazonáltal standby üzemmódban a monitorok fogyasztása 5 watt körülire csökken, így képernyőkímélő helyett a monitor standby állapotba küldésével is sokat spórolhatnak a felhasználók.

Egy PC és a hozzá tartozó 17 hüvelyk képátlójú katódsugárcsöves monitor teljes fogyasztása mintegy 300 watt, ha ezek egy teljes hónapig bekapcsolva működnek, több mint 6200 forinttal terhelik meg a villanyszámlát, egy év alatt pedig mintegy 75 ezer forintos költséget okoznak. Amennyiben ugyanezt a PC-t az év 52 hetében csak heti 5 napon, napi 8 órában, tehát kizárólag munkaidőben működtetjük, a villanyszámla csak kevesebb mint 19 ezer forinttal emelkedik.

Nem csak a fogyasztás lehet a probléma

"Az éjszakára, hétvégére bekapcsolva hagyott számítógépek felesleges energiafogyasztása valóban látványos többletköltséget okoz és környezetszennyező is" -- mondta el lapunknak Bíró Viktor, az elsősorban szünetmentes tápegységeiről ismert APC közép-európai értékesítési vezetője. Bíró azonban további kockázatokra is felhívta a figyelmet, amelyek a bekapcsolva hagyott gépek tulajdonosait, felhasználóit fenyegetik, ilyen lehet például egy áramszünet, amely akár adatvesztést is okozhat, ha a felhasználó nem mentette el munkáját.

"A feleslegesen járatott gépekben az alkatrészek gyorsabban elhasználódnak, különösen igaz ez a merevlemezre és a hűtőventilátorokra, azokat hamarabb kell cserélni" -- sorolja a további kockázatokat Bíró. További veszélyt jelent szerinte, hogy a bekapcsolva hagyott gépekre valamely biztonsági résen keresztül támadók törhetnek be és adatokat tulajdoníthatnak el, de az is lehet, hogy csak az iroda takarítónője ül oda valamelyik elé és merő véletlenségből okoz jóvátehetetlen károkat.

Az APC szakértője emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a Windows frissítéseinek telepítéséhez is szükség van a rendszer újraindítására, ha ezt valaki rendszeresen elmulasztja, biztonsági rések tucatjait konzerválhatja a gépén és felesleges kockázatoknak teszi ki akár a teljes vállalati hálózatot. Mindenképpen ajánlott tehát az irodai PC-ket éjszakára és hétvégére kikapcsolni -- véli Bíró.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról