Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 20. 16:11:08

Megjelent az eddigi legveszedelmesebb mobilvírus

Az F-Secure a Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonokat megfertőző CommWarrior vírus egy új, szabadon terjedő változatát észlelte. Az F-Secure kutatói szerint a CommWarrior.C az eddig felfedezett legveszélyesebb mobilvírus.

[HWSW] Az F-Secure a Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonokat megfertőző CommWarrior vírus egy új, szabadon terjedő változatát észlelte. Az F-Secure kutatói szerint a CommWarrior.C az eddig felfedezett legveszélyesebb mobilvírus.

A CommWarrior.C Bluetooth-on és MMS-ben terjed, ahogy a korábbi variánsok is. A kártevő a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra MMS-üzeneteket küld, ráadásul minden egyes beérkező SMS vagy MMS üzenetre automatikusan egy fertőzött MMS küldésével válaszol. Amikor a felhasználó elküld egy SMS-t, a kártevő ugyanerre a címre azonnal egy másik, fertőzött MMS-t küld.

A CommWarrior.C által elküldött üzenetek olyan szöveget tartalmaznak, amelyet a kártevő a felhasználó készülékében tárolt SMS-ek közül véletlenszerűen választ ki. A CommWarrior.C ezenkívül bármilyen, a telefonhoz csatlakoztatott MMC kártyára felmásolja magát, így akkor is terjed, ha a fertőzött kártyát egy másik készülékbe helyezik.

Noha a CommWarrior.C sokféle úton terjed, ahhoz, hogy a vírus valóban megfertőzze a készüléket, a címzettnek minden esetben el kell fogadnia és installálnia kell a vírus SIS fájlját, és el kell fogadnia az általános rendszer figyelmeztetést, amely felhívja a felhasználó figyelmét, hogy egy nem hitelesített alkalmazást akar telepíteni a készülékére.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 23:25

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.