:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 17. 16:41

VirusBuster: azonnali védelem a károkozók ellen

Az átfogó vírus- és spam védelmi megoldásokat fejlesztő VirusBuster Kft. levelezésvédelmi termékeinek most megjelent verziói már tartalmazzák a Zero-Hour Virus Outbreak Protection károkozó felismerő technológiát. Az RPD (Recurrent Pattern Detection) technológiát alkalmazó Zero-Hour Virus Outbreak Protection már a vírustámadások kezdetén képes blokkolni a károkozókat.

[HWSW] Az átfogó vírus- és spam védelmi megoldásokat fejlesztő VirusBuster Kft. levelezésvédelmi termékeinek most megjelent verziói már tartalmazzák a Zero-Hour Virus Outbreak Protection károkozó felismerő technológiát. Az RPD (Recurrent Pattern Detection) technológiát alkalmazó Zero-Hour Virus Outbreak Protection már a vírustámadások kezdetén képes blokkolni a károkozókat.

Izraeli-magyar koprodukció

Az izreali Commtouch által kifejlesztett eljárás lényege, hogy a világ számos internetszolgáltatójánál és nagy levélforgalmat bonyolító vállalatánál elhelyezett rendszerek figyelik a leveleket és azokból hasheket, vagyis egyedi azonosítókat állítanak elő. Ezeket a hasheket -- amelyekből természetesen semmiképp nem nyerhető vissza a levelek eredeti szövege -- hatalmas számítási kapacitással rendelkező szerverfarmok tárolják és rendszerezik.

Amennyiben ezekbe a központokba egy hashből több, esetleg több ezer vagy millió érkezik be, az minden valószínűség szerint spam vagy féregvírust hordozó levél tömeges terjedésére utal. A VirusBuster levelezésvédelmi termékei minden levél megvizsgálásakor összevetik annak hashét a már tárolt hashekkel és ennek alapján döntik el, hogy az adott üzenet esetleg spam vagy kártevőt tartalmaz. A technológia ma a levelezésben terjedő károkozók ellen az egyik leghatékonyabb védelmet biztosítja anélkül, hogy kliens oldalon frissítéseket kellene végrehajtani, azonban természetesen nem helyettesíti a vírusadatbázis-alapú szűrést.

VirusBuster
A VirusBuster Kft. elődei révén már 1989 óta szereplője a biztonsági termékek piacának. A vállalat ma 55 főt foglalkoztat és 2005-re 624 millió forintos bevételt vár, ez tavalyhoz képest 20 százalékos növekedést jelenthet. A VirusBuster világszerte összesen 30 országban van jelen, a nemzetközi értékesítés a cég forgalmának mintegy negyedét adja. Bozsó Julianna ügyvezető igazgató elmondta, a jövő évi tervek között egy mobil készülékek számára kifejlesztett védelmi megoldás piacra dobása is szerepel.
A Commtouch a technológiát eredetileg a spamek megállítására fejlesztette ki, a VirusBustertől jött az ötlet, hogy a megoldást a vírusok elleni küzdelemben is hasznosítani lehet. Az izraeli és a magyar cég közösen kezdte meg a fejlesztést, amelynek eredményeképp a VirusBuster termékei ma az egyetlenek a világon, amelyek ezen a technológián alapuló vírusvédelmet tartalmaznak.

Azonnali védelem

A Zero-Hour védelemre azért lehet szükség, mert egy kártevő megjelenése és a vírusirtó programok adatbázisának frissülése között akár 15-20 óra is eltelhet, ezalatt a felhasználók védtelenek az adott károkozóval szemben. "A Commtouch Zero-Hour technológia segítségével az éppen induló támadási hullámokra szinte azonnali választ tudunk adni. Az új technológia előnyeit felhasználóink meghatározó hányada élvezheti, hiszen azt csaknem a teljes levelezésvédelmi termékportfoliónkba integráltuk" -- mondta Gyurik Csaba, a VirusBuster szolgáltatási osztályvezetője, hozzátéve, hogy az új technológiát is tartalmazó VirusBuster termékek ára változatlan maradt.

A VirusBuster hat hónapig tesztelte a megoldást internetszolgáltatói környezetben, mielőtt annak integrálása mellett döntött. A Zero-Hour a levelezésben terjedő károkozók több mint 95 százalékát ismerte fel, a téves riasztások aránya azonban csupán 29 százezred százalék (0,00029%) volt. Ez a technológia védi a T-Online ügyfeleinek postafiókját is. Tüdős András, a T-Online Magyarország Rt. Informatikai igazgatója szerint az RPD technológia segítségével átlagban havonta 17 károkozó elterjedését sikerült megakadályozni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.