:

Szerző: Budai Péter

2005. október 17. 09:03

Linuxon készül a Halo mozifilm

[bink.nu/HWSW] A Microsoft Halo akciójátékán alapuló mozifilm meglepő módon Linux operációs rendszer segítségével készül, ugyanis a gyártási munkálatokkal megbízott, izlandi Weta Digital a nyílt forrású Red Hat variáns, a Fedora köré építette fel renderfarmját.

[bink.nu/HWSW] A Microsoft Halo akciójátékán alapuló mozifilm meglepő módon Linux operációs rendszer segítségével készül, ugyanis a gyártási munkálatokkal megbízott, izlandi Weta Digital a nyílt forrású Red Hat variáns, a Fedora köré építette fel renderfarmját.

A Weta Digital informatikai infrastuktúrájában 1000 darab kétprocesszoros IBM blade szerver található meg, melyek mind Fedorát futtatnak; ezt a fürtözött rendszert használja a vállalat arra, hogy a rábízott filmek különleges effektusait elkészítse. Ezeken készültek A Gyűrűk ura és a King Kong leglátványosabb jelenetei is.

Amikor a Weta Digital éppen nem dolgozik újabb filmen, a rendszer processzorainak közel felét az Új-zélandi Szuperszámítógépes Központ bérli tudományos számítások elvégzésére.

A Microsoft hatalmas neveket szerződtetett a Halo akciójátékon alapuló mozifilm mellé: a vállalat korábban bejelentette, hogy a Gyűrűk Urát és a bemutatásra váró King Kongot rendező Peter Jackson és társa, Fran Walsh lesznek a film producerei. A Weta műhely is itt kapcsolódik be a képbe, hiszen az Jackson saját speciális effekteket gyártó cége.

Maga a játék eddig közel 13 millió példányban kelt el, ezzel mintegy 600 millió dollár bevételt termelt a Microsoftnak. A Halo 2 megjelenésekor --hatalmas marketingkampányának köszönhetően -- akkora érdeklődésre tartott számot, hogy az első heti eredményeivel még a legújabb mozifilmeket is maga mögé utasította.

A filmet a Universal és a Twentieth Century Fox karolta fel, a két filmstúdió összesen 5 millió dollárt fizet a Microsoftnak a jogokért, de Redmond a jegyeladási bevételekből is részesedik. A szerződés szerint a Universal felügyeli a film készítését és az amerikai terjesztést, a Twentieth Century Fox pedig a nemzetközi értékesítésért felelős.

A Universal szóvivője szerint a forgatást úgy időzítik, hogy a Halo és Halo 2 játékok alapján készített akciófilm 2007 nyarán már a mozikba kerülhessen. A sztoriról vagy a szereplőkről egyelőre nem szivárogtak ki hírek. A Microsoft képviselője nem kommentálta azt a pletykát, amely szerint a vállalat a film megjelenésére időzítené a Halo-sorozat harmadik részének premierjét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.