Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 17. 09:41

Szeptemberben az AMD lenyomta az Intelt

Szeptemberben az Egyesült Államok kiskereskedelmi piacán értékesített asztali PC-k több mint fele AMD processzort tartalmazott, ez történelmi jelentőségű tett a vállalat történetében.

[HWSW] Szeptemberben az Egyesült Államok kiskereskedelmi piacán értékesített asztali PC-k több mint fele AMD processzort tartalmazott, ez történelmi jelentőségű tett a vállalat történetében.

Noha már korábban is előfordult, hogy az otthoni felhasználóknak szánt PC-k szegmensében az AMD eladásai felülmúlták az Intelét, a kisebbik processzorgyártó még sosem tudott egy teljes hónapon át fölényben maradni. A Current Analysis piackutató vállalat szerint az iskolakezdés havában az AMD 52 százalékos részesedést szerzett az otthoni asztali PC-k piacán az USA-ban, miközben az Intelnek 46 százalék jutott.

Az AMD sikerének titka a Media Center PC-k népszerűségében keresendő, amelyek az asztali PC-eladások 46 százalékát adták szeptemberben. Ennek a kategóriának a legnépszerűbb konfigurációja a HP Pavilion a1130 számítógép volt, amely AMD Athlon 64 processzorra épül és kategóriájának egyik legolcsóbb készüléke, az ára a kedvezményekkel együtt csupán 679 dollár. A Current Analysis szerint a Pavilion a1130n minden idők legkelendőbb Media Center PC-je az amerikai üzletekben.

A kedvezőnek nevezhető árért 1 gigabájt memóriát, 250 gigabájtos merevlemezt, LightScribe-kompatibilis DVD-írót és chipkészletbe integrált videovezérlőt ad a HP. Noha a készüléken a Windows XP Media Center operációs rendszer fut, a számítógép nem rendelkezik tévétunerrel és távirányító sem jár hozzá, így médiacenter funkcionalitásának legfontosabb elemei nem is használhatók ki.

Amint arról beszámoltunk, az AMD processzorgyártó üzletága a szeptember végén záruló negyedévében 44 százalékos növekedést könyvelhetett el. Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy negyedéves rekordot állított fel a vállalat mind az értékesített processzorok számának, értékének, valamint a bruttó profitráta és az üzemi eredmény tekintetében is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról