Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 11. 13:39

Nem csillapodik az Oracle vásárlási láza

Az Oracle bejelentette, hogy megvásárolta a finnországi központú Innobase OY vállalatot, az InnoDB nevű, nyílt forráskódú licenccel terjesztett tranzakciós adattárház-technológia kifejlesztőjét. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

[HWSW] Az Oracle bejelentette, hogy megvásárolta a finnországi központú Innobase OY vállalatot, az InnoDB nevű, nyílt forráskódú licenccel terjesztett tranzakciós adattárház-technológia kifejlesztőjét. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

"Az Oracle régóta támogatja a nyílt forráskódú szoftvereket, mint amilyen például a Linux és az Apache" -- mondta Charles Rozwat, az Oracle adatbázis- és köztesszoftver-technológiákért felelős alelnöke. "Az Innobase egy kicsi, de innovatív vállalat, amely nyílt forráskódú adatbázis-technológiával rendelkezik. Az Oracle a nyílt forráskódú szoftverek iránti elkötelezettségének jegyében továbbfejleszti az InnoDB technológiát, mint ahogy korábban is már hozzájárult egy Linuxhoz készült nyílt forráskódú fürtözött fájlrendszer kifejlesztéséhez."

Az Oracle régóta elkötelezett támogatója a legfontosabb nyílt forrású szoftvernek, Linuxnak, a vállalatnál a fejlesztések már évek óta Linuxos környezetben történnek. Charles Phillips, az Oracle elnöke augusztusban a LinuxWorld konferencián elmondta, hogy az Oracle-ügyfeleknek már 20 százaléka futtat Linuxot de öt éven belül az arány meghaladhatja az 50 százalékot is. Phillips rámutatott, hogy az Oracle régóta a Linux első számú támogatói között található, a vállalatnak már 1998-ban volt linuxos adatbáziskezelője.

Az InnoDB nem csupán egy különálló adatbázis, hanem a MySQL adatbázis részeként érhető el. Az InnoDB és a MySQL szerződéses viszonyának megújítása a jövő évben esedékes. Az erről folyó tárgyalásokon az Oracle szeretné a korábbi kapcsolatot tovább szélesíteni. Marten Mickos, a MySQL elnök-vezérigazgatója szerint a nyílt forrás és a GPL licenc előnye a szabadság, a felhasználók szabadon használhatják, módosíthatják vagy továbbfejleszthetik a szoftvereket. "Ez egyben azt is jelenti, hogy az adatbázisok fejesztői nagyobb szabadságot kapnak és akár MySQL-t és Oracle-t is használhatnak egy adott környezeten belül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról