:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 10. 14:14

Túl olcsó az Apple iPod nano?

Versenyügyi hatóságok vizsgálhatják meg az Apple és a Samsung megállapodását, amelynek keretén belül a koreai chipgyártó flash memóriát szállít az Apple iPod nano készülékekbe. A koreai vállalatok azt állítják, hogy a Samsung a piaci árnál olcsóbban adja flash memóriachipjeit az Apple-nek, így az rendkívül olcsón kínálhatja az iPod nanót és ellehetetleníti a versenyt.

[HWSW] Versenyügyi hatóságok vizsgálhatják meg az Apple és a Samsung megállapodását, amelynek keretén belül a koreai chipgyártó flash memóriát szállít az Apple iPod nano készülékekbe. A koreai vállalatok azt állítják, hogy a Samsung a piaci árnál olcsóbban adja flash memóriachipjeit az Apple-nek, így az rendkívül olcsón kínálhatja az iPod nanót és ellehetetleníti a versenyt.

Helyi gyártók állítása szerint az Apple 10 százalékkal alacsonyabb áron vásárolhat flash memóriachipeket a Samsungtól mint ők. Az iPod nano megjelenése miatt Dél-Koreában a hasonló kategóriás MP3-játszók ára átlagosan 30 százalékkal esett vissza. A koreai Fair Trade Commission (FTC) elnöke egy szombati rádióinterjúban elmondta, a hatóság felléphet az Apple és a Samsung ellen, amennyiben a helyi MP3-játszó gyártók kivizsgálást kérnek.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy az Apple akkora megrendelést adott le a Samsungnak, amely okán joggal elvárhatja az igen kedvezményes árat: az iPod gyártója egymaga lefoglalta a Samsung flash memória termelőkapacitásának közel 40 százalékát -- írta az EE Times. Jól értesült források úgy tudják, a Samsung 50 százalékos árengedményt ajánlott az Apple-nek, ha a jövőben tőle vásárolja a memóriachipeket az iPod shuffle és iPod nano lejátszókhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.