Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 10. 13:37

A levelezés és a keresés megy a legjobban a magyar netezőknek

A magyar internetezők saját bevallásuk könnyedén küldenek e-mailt és találják meg a világhálón a számukra fontos információkat, ugyanakkor egy honlap elkészítése már nehézséget okoz számukra és angolul is kevesen tudnak.

[HWSW] A magyar internetezők saját bevallásuk könnyedén küldenek e-mailt és találják meg a világhálón a számukra fontos információkat, ugyanakkor egy honlap elkészítése már nehézséget okoz számukra és angolul is kevesen tudnak.

Az NRC Piackutató felmérése során 1000 internetező osztályozta le a világháló különböző felhasználási módjaira vonatkozó tudását. A legjobb eredmények e-mailezésből és internetes információszerzésből születtek, de a szoftverek letöltése is viszonylag jól ment a megkérdezetteknek. Annak ellenére, hogy az internetes telefonálásról ma milyen sok szó esik, ez a válaszadók 44 százaléka számára teljesen ismeretlen terület.

Annak ellenére, hogy a teljes népességhez képest az internetezők között több fiatal és magasabb iskolai végzettséggel rendelkező személy található, az angol nyelv ismeretének hiánya még ebben a körben is gondokat okoz. A válaszadók 22 százaléka elégtelenre osztályozta magát az angol honlapok megértéséből, további 24 százalék pedig gyengének ítélte ebbéli képességeit. 4-es vagy 5-ös osztályzatot a válaszadók kevesebb, mint harmada adott magának.

Az életkor emelkedésével csökkenő átlagosztályzatok arra engednek következtetni, hogy a fiatalabb internetezők hozzáértése némileg magasabb, mint az idősebbeké -- különösen az 50 év felettiek ismeretei maradnak el az átlagtól. Egyedül az online vásárlás olyan terület, melyen nem a legfiatalabb korosztály érte le a legjobb eredményt, itt a harmincas éveikben járó internetezők a legrutinosabbak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról