Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 4. 10:12

Támogatni fogja a PDF-fájlokat az új Microsoft Office

[News.com/InformationWeek/HWSW] A Microsoft Office következő változatában a felhasználók dokumentumaikat akár PDF formátumban is elmenthetik. A Word, az Excel, a PowerPoint, az Access, a Publisher, a OneNote, a Visio és az InfoPath komponensek egyaránt képesek lesznek PDF fájlokat írni, bár a fájlok megtekintéséhez külön PDF-olvasóra lesz szükség.

[News.com/InformationWeek/HWSW] A Microsoft Office következő változatában a felhasználók dokumentumaikat akár PDF formátumban is elmenthetik. A Word, az Excel, a PowerPoint, az Access, a Publisher, a OneNote, a Visio és az InfoPath komponensek egyaránt képesek lesznek PDF fájlokat írni, bár a fájlok megtekintéséhez külön PDF-olvasóra lesz szükség.

Felhasználói visszajelzések alapján

A Microsoft Office programmenedzsere, Brian Jones blogján tette közzé az információt, miszerint a felhasználók kérésére a népszerű irodai szoftvercsomag támogatni fogja a PDF állományokat. A vállalat hétvégi partnertalálkozóján az Office-ért felelős Microsoft-vezető, Steven Sinofsky be is mutatta az Office 12 előzetesét, amely már együttműködik a PDF állományokkal.

Sinofsky egy interjúban elmondta, hogy a redmondi vállalathoz havi 120 ezer megkeresés érkezett a PDF-támogatással kapcsolatban. Mindazonáltal a PDF formátumba történő mentés lehetőségét az Office 12 fejlesztésekor már a kezdetektől szem előtt tartották -- mondta Sinofsky. A szoftvercsomag bétaváltozata az idén ősszel várható, a végleges verzió pedig 2006 végén esedékes.

A PDF-támogatás beépítése az Office-ba annak a jele is lehet, hogy a Microsoft szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatot azokkal a vállalatokkal és kormányzati szervekkel, ahol elvárás a nyílt dokumentum-formátumok használata. Massachusetts szövetségi állam például a múlt héten jelentette be, hogy 2007. január 1-től a hivatalokban csak nyílt formátumú dokumentumokkal dolgoznak majd és ennek érdekében akár az Office-t is hajlandók lecserélni. A Microsoft tagadta, hogy a most nyilvánosságra hozott döntésnek köze lenne Massachusettshez, a vállalat szerint csak a felhasználói igényekre reagáltak.

A PDF formátumot kifejlesztő Adobe üdvözölte a Microsoft döntését, noha a vállalat számára negatív hatásokkal is járhat az Office és a PDF-fájlok "házassága". Bár a PDF-ek kezelésére szolgáló Acrobat szoftverekkel kapcsolatos bevételek tetemes része a vállalati megoldásokból származik, az Adobe szerint könnyen elképzelhető hogy az Office 12 megjelenése után a kifejezetten egyszerű, PDF-készítésre szolgáló Acrobat Elements eladásai visszaesnek.

A Microsoft a PDF ellenfelét is fejleszti

Az elterjedt irodai szoftvercsomagok közül az Office utolsóként fogja támogatni a PDF-et, a Corel WordPerfect, a Sun StarOffice és az OpenOffice.org egyaránt képes PDF-fájlok mentésére. Az Adobe 1993-ban hozta nyilvánosságra a PDF formátum specifikációit, amely szerint a szoftvercégek licencdíj fizetése nélkül készíthetnek olyan alkalmazásokat, amelyek PDF-állományokba mentenek.

Az Office 12-ben a Microsoft új, XML-alapú fájlformátumai lesznek az alapértelmezettek, de a felhasználó beállíthatja akár a régi Office-változatokkal kompatibilis formátumokat, vagy a PDF-et is. Érdekesség, hogy bár az új Office támogatni fogja az Adobe-féle PDF-et, a Microsoft továbbra sem tett le arról a tervéről, hogy a PDF-hez hasonló saját formátumot hozzon létre.

Az egyelőre Metro kódnéven fejlesztett formátum a Windows Vistával együtt debütál majd. A Metro dokumentum-formátum kezelése azonban nem csak a Windows Vistába kerül beépítésre, hanem a Windows XP és a Windows Server 2003 következő szervizcsomagjaiban is megjelenik majd. A Metrót úgy tervezték meg, hogy azok is megtekinthessék a fájlokat, akik nem rendelkeznek az Office-szal.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról