Szerző: Ady Krisztián

2005. október 18. 09:57

Újabb frissítés a Sony hordozható konzoljához

Meglepően gyorsan reagál a hordozható PlayStation konzolban felfedezett hibákra a Sony: alig pár héttel a 2.0-ás és 2.01-es verzió megjelenését követően máris itt a 2.5-ös szoftver a játékgéphez, mely nem csak a külső -- másolt -- programok futtatását akadályozza meg, hanem új funkciókat is hoz a tulajdonosok számára.

[HWSW] Meglepően gyorsan reagál a hordozható PlayStation konzolban felfedezett hibákra a Sony: alig pár héttel a 2.0-ás és 2.01-es verzió megjelenését követően máris itt a 2.5-ös szoftver a játékgéphez, mely nem csak a külső -- másolt -- programok futtatását akadályozza meg, hanem új funkciókat is hoz a tulajdonosok számára.

A 2.5-ös szoftververzió a konzol saját, hálózatot igénylő frissítőrutinján keresztül is beszerezhető. Bár az új változat némileg jobban ellenállhat a kalózkodásnak, mint a gyorsan kiadott 2.01 "hotfix", az olyan új képességek, mint a jogvédett videók lejátszása memóriakártyáról, illetve a "LocationFree" lejátszóprogram potenciális hibaforrásokat jelenthetnek, melyeket a kalózok valószínűleg nem is haboznak majd kihasználni.

Utóbbi képesség lehetővé teszi a PSP tulajának, hogy szélessávú internethozzáférés segítségével, illetve a PlayStation Portable Wi-Fi vezérlőjét felhasználva lényegében bárhol a világon videót játszhasson le saját multimédia szerveréről. A szoftvert emellett képes már interneten keresztül beállítani a dátumot és az időt, illetve képes kapcsolódni a WPA-PSK (AES) titkosítást használó vezeték nélküli hozzáférési pontokhoz is.

A Sony képviselője korábban leszögezte, hogy a vállalat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy lehetetlenné tegye a nem hivatalos alkalmazások futtatását a konzolon. Noha a cég nem kíván jogi eszközökkel fellépni azok ellen, akik PSP-jükre buherált programokat telepítenek, a vállalat képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy ez a garancia elvesztésével jár.

A japán cég augusztusban adta ki a PlayStation Portable 2.0-s firmware-jét, amely többek között webböngészőt is tartalmazott, azonban a hackerek bánatára több olyan hibát is javítottak benne, amelyek lehetővé tették a nem hivatalos programok elindítását. A PSP-tulajdonosok rá vannak kényszerítve a frissítésre, ugyanis az újabb játékok már csak a 2.0-s firmware-t tartalmazó gépeken futnak.

A nemrég kiadott firmware-ben azonban a szorgos hackerek felfedeztek egy puffertúlcsordulási hibát, amelyet kihasználva lehetőség adódik a szoftver "downgrade"-elésére, azaz a 2.0 verzió helyett a korábbi 1.5-ös verzió telepítésére, amelyen aztán hackelt programok tömkelege futtatható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról