Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 3. 11:12

Gigabyte: memóriát merevlemez helyett!

A Gigabyte által bemutatott i-RAM egy PCI felületű bővítőkártya, amelyen négy DDR memóriafoglalat kapott helyet. Az egység Serial ATA felületen csatlakozik a PC-hez és valójában is egy Serial ATA meghajtónak látszik az operációs rendszer és más szoftverek számára. A gyártó szerint az i-RAM lényegesen gyorsabb a merevlemezeknél, a Windows XP indítása például tizenháromszor sebesebb mint egy merevlemezről.

[HWSW] A Gigabyte által bemutatott i-RAM egy PCI felületű bővítőkártya, amelyen négy DDR memóriafoglalat kapott helyet. Az egység Serial ATA felületen csatlakozik a PC-hez és valójában is egy Serial ATA meghajtónak látszik az operációs rendszer és más szoftverek számára. A gyártó szerint az i-RAM lényegesen gyorsabb a merevlemezeknél, a Windows XP indítása például tizenháromszor sebesebb mint egy merevlemezről.

Az i-RAM a gép működésekor a PCI foglalaton keresztül kapja a tápellátást, a PC kikapcsolása után pedig egy beépített lítiumion akkumulátor gondoskodik arról, hogy a memóriamodulokban tárolt adatok ne vesszenek el. A Gigabyte állítása szerint az akkumulátor 16 órán át képes feszültség alatt tartani az i-RAM kártyát, 16 óra elteltével azonban az adatok örökre elvesznek.

Az i-RAM legfeljebb 8 gigabájt memóriát képes kezelni. Hogy pontosan mire is használható, azt csak találgatni lehet, a leghasznosabb talán ha az operációs rendszer virtuális memóriáját (swapfájl) tároljuk az i-RAM memóriájában, ebben az esetben az sem jelent problémát, ha az akkumulátor lemerül. Persze akár magát az operációs rendszert vagy alkalmazásokat is telepíthetünk rá, ilyenkor azonban kulcsfontosságú a folyamatos tápellátás.

Maga az i-RAM kártya ára 150 dollár körül várható, ebben persze még nincsenek benne a memóriamodulok. Az i-RAM memóriavezérlője a 200 MHz-es DDR modulokkal is elboldogul, ma már azonban ritkán kapni ilyeneket a boltokban. Bár az i-RAM hazai árát egyelőre nem ismerjük, a dollárban megadott árat figyelembe véve egy 1 gigabájt kapacitású i-RAM ára a kártyával és modulokkal együtt meghaladhatja az 50 ezer forintot is, ezért a pénzért pedig akár két villámgyors, 200 gigabájtos Serial ATA merevlemezt is kapni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról