Szerző: Ady Krisztián

2005. október 3. 11:21

Támogatni fogja a következő 3DMark a fizikai gyorsítókártyákat

A FutureMark megállapodást kötött at AGEIA PhysX-szel a vállalat fizikai gyorítólapkájának támogatásáról, így a FutureMark közkedvelt tesztprogramjai, a 3DMark és PCMark alkalmazások is kiaknázhatják majd a kiegészítő kártya képességeit. A világ első PPU-ja (physics processing unit) tehermentesíti a processzort és segítségével a jelenleginél jóval részletesebb fizikai modellek hozhatók létre.

[HWSW] A FutureMark megállapodást kötött at AGEIA PhysX-szel a vállalat fizikai gyorítólapkájának támogatásáról, így a FutureMark közkedvelt tesztprogramjai, a 3DMark és PCMark alkalmazások is kiaknázhatják majd a kiegészítő kártya képességeit. A világ első PPU-ja (physics processing unit) tehermentesíti a processzort és segítségével a jelenleginél jóval részletesebb fizikai modellek hozhatók létre.

A gyártó szerint a fizikai társprocesszorok megjelenése legalább olyan hatással lehet a játékokra, mint annak idején a grafikus gyorsítók elterjedése. A grafikus chipek a programok látványvilágát forradalmasították, a fizikai chipek a programok valószerűségét emelhetik egy teljesen új szintre, eddig sosem látott effekteket létrehozva.

Az első fizikai gyorsítókártyákat a BFG és az ASUS dobja majd piacra, becslések szerint 299-399 dolláros áron. A megszállott játékosoknak a méregdrága processzor és a csúcskategóriás videokártya mellét tehát újabb alkatrészt kell beszerezniük a PC-jükhöz, ha az elérhető legnagyobb teljesítményre vágynak. Kérdés, vajon mennyien lesznek hajlandók tízezreket kiadni a fizikai gyorsítóchipért. Hogy a PhysX megéri-e az árát, az leginkább a chipet támogató játékokon múlik.

Az AGEIA már megállapodott az Unrealt fejlesztő Epic Games-szel és a több népszerű szoftvert kiadó Ubisofttal arról, hogy következő generációs szoftvereik már támogatni fogják a PhysiX processzort. Az Epic ígérete szerint az új Unreal motor harmadik verziója már együttműködik a PhysX-szel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról