Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 21. 12:23

Felfutás előtt a hotspot-piac

Az In-Stat piackutató cég szerint a vezeték nélküli hálózati szolgáltatások piaca az elkövetkező négy év során a háromszorosára duzzad majd. Az idei évre 939 millió dolláros bevételt vár az In-Stat, 2009-re azonban már 3,5 milliárd dollár közeli forgalmat becsül.

[HWSW] Az In-Stat piackutató cég szerint a vezeték nélküli hálózati szolgáltatások piaca az elkövetkező négy év során a háromszorosára duzzad majd. Az idei évre 939 millió dolláros bevételt vár az In-Stat, 2009-re azonban már 3,5 milliárd dollár közeli forgalmat becsül.

A növekedés hátterében elsősorban a nyilvános Wi-Fi hotspotok szaporodása áll, az In-Stat szerint a számuk jelenleg mintegy 100 ezerre tehető de 2009-re ez megduplázódik. A növekedés jelenleg még látványos, azonban 2006 körül megtorpanás várható, ahogy a piac egyre érettebb szakaszba lép. Az árak csökkenése is óhatatlanul bekövetkezik, ahogy a szolgáltatók egymással, valamint az ingyenes hotspotokkal versenyeznek.

Az In-Stat előrejelzése szerint a legnagyobb növekedés a hotspottal rendelkező kávézók, éttermek szegmensében várható, jelenleg világszerte mintegy 40 ezer ilyen hely létezik, 2009-re azonban a számuk 100 ezerre emelkedik. Szintén látványos előretörés várható a városi Wi-Fi hálózatok területén, amelyek keretén belül városokat vagy városrészeket fednek le vezeték nélküli hozzáférési pontokkal. Magyarországon erre jó példa Győr, ahol a vezeték nélküli hálózatot a közlekedés és a közbiztonság javítására is alkalmazzák.

A hotspotok terjedését jól mutatja, hogy a hazai nyilvános Wi-Fi hozzáférési pontokat számba vevő HotSpotter adatbázisa tavaly októberben még csak alig több mint 200 hotspot üzemelt, számuk ma már a 600-at közelíti.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.