Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Felfutás előtt a hotspot-piac

Bodnár Ádám, 2005. szeptember 21. 12:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az In-Stat piackutató cég szerint a vezeték nélküli hálózati szolgáltatások piaca az elkövetkező négy év során a háromszorosára duzzad majd. Az idei évre 939 millió dolláros bevételt vár az In-Stat, 2009-re azonban már 3,5 milliárd dollár közeli forgalmat becsül.

[HWSW] Az In-Stat piackutató cég szerint a vezeték nélküli hálózati szolgáltatások piaca az elkövetkező négy év során a háromszorosára duzzad majd. Az idei évre 939 millió dolláros bevételt vár az In-Stat, 2009-re azonban már 3,5 milliárd dollár közeli forgalmat becsül.

A növekedés hátterében elsősorban a nyilvános Wi-Fi hotspotok szaporodása áll, az In-Stat szerint a számuk jelenleg mintegy 100 ezerre tehető de 2009-re ez megduplázódik. A növekedés jelenleg még látványos, azonban 2006 körül megtorpanás várható, ahogy a piac egyre érettebb szakaszba lép. Az árak csökkenése is óhatatlanul bekövetkezik, ahogy a szolgáltatók egymással, valamint az ingyenes hotspotokkal versenyeznek.

Az In-Stat előrejelzése szerint a legnagyobb növekedés a hotspottal rendelkező kávézók, éttermek szegmensében várható, jelenleg világszerte mintegy 40 ezer ilyen hely létezik, 2009-re azonban a számuk 100 ezerre emelkedik. Szintén látványos előretörés várható a városi Wi-Fi hálózatok területén, amelyek keretén belül városokat vagy városrészeket fednek le vezeték nélküli hozzáférési pontokkal. Magyarországon erre jó példa Győr, ahol a vezeték nélküli hálózatot a közlekedés és a közbiztonság javítására is alkalmazzák.

A hotspotok terjedését jól mutatja, hogy a hazai nyilvános Wi-Fi hozzáférési pontokat számba vevő HotSpotter adatbázisa tavaly októberben még csak alig több mint 200 hotspot üzemelt, számuk ma már a 600-at közelíti.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.