Szerző: Budai Péter

2005. augusztus 30. 08:54

Tesztelhető a Microsoft új generációs fájlrendszere

[Microsoft Watch/HWSW] Mióta múlt nyáron a WinFS fájlrendszer hivatalosan is kikerült a fejlesztés alatt álló Windows Vista operációs rendszerből -- hogy semmiképpen se késleltethesse az operációs rendszer megjelenését, -- sokan úgy gondolták, hogy talán soha nem is fog megjelenni. A Microsoft nem most először kezd bele a fájlok rendszerezése és keresése terén ekkora projektbe, azonban első alkalommal valóban nem jártak sikerrel, hiszen a korábbi, Cairo kódnevű rendszer végül zátonyra futott.

[Microsoft Watch/HWSW] Mióta múlt nyáron a WinFS fájlrendszer hivatalosan is kikerült a fejlesztés alatt álló Windows Vista operációs rendszerből -- hogy semmiképpen se késleltethesse az operációs rendszer megjelenését, -- sokan úgy gondolták, hogy talán soha nem is fog megjelenni. A Microsoft nem most először kezd bele a fájlok rendszerezése és keresése terén ekkora projektbe, azonban első alkalommal valóban nem jártak sikerrel, hiszen a korábbi, Cairo kódnevű rendszer végül zátonyra futott.

A szoftveróriás a mai napon elérhetővé tette a WinFS első bétaváltozatát az MSDN-előfizetők számára, ami már eleve meglepetést okozott, hiszen a Microsoft mindeddig azt nyilatkozta, hogy a Windows Vista megjelenésekor csak a WinFS bétája lesz elérhető. Ugyanakkor azt nem közölték, hogy hányadik bétára gondolnak, így a jelenlegi helyzet megfelelhet a korábbi tájékoztatásnak is.

Mi is az a WinFS?

Az eredetileg a Windows Vista négy alappilléreinek egyikeként számon tartott WinFS a Microsoft új megoldása az adatok rendszerezésére, keresésére, megosztására, és kényelmes programozására. A WinFS minden adathoz egy sémát rendel annak típusa alapján, aminek segítségével egy közös helyen tárolhatóak az amúgy meglehetősen eltérő elemek. A WinFS az általános fájlok tárolása mellett személyeket, eseményeket, feladatokat, képeket és dokumentumokat is tárol, és ez a sor új sémák hozzáadásával tetszőlegesen bővíthető.

A WinFS felépítése nem teljesen újszerű, hiszen a fájlok és egyéb adatfolyamok tárolására továbbra is az NTFS fájlrendszert használja, azonban a sémakezelést, az indexelést és a keresést, valamint a relációk kialakításának lehetőségét és a rendszerezést egy adatbázis-motorhoz nagyban hasonló réteg végzi.

Hosszú még az út...

A most kiadott béta kifejezetten Windows XP operációs rendszerhez készült, ugyanis a felmérések szerint a legtöbb szoftverfejlesztő ezt a platformot használja. A végleges WinFS elérhető lesz Windows XP, Windows Server 2003 és természetesen Windows Vista operációs rendszerekre is, csakúgy, mint a Vista készülő új moduljai, a Windows Communication Foundation (korábbi nevén Indigo), és a Windows Presentation Foundation (korábbi nevén Avalon).

A WinFS tényleges megjelenése azonban még nagyon távoli, a Microsoft illetékesei egy évvel ezelőtt úgy számoltak, hogy az újszerű fájlrendszer még a 2007-ben várható Longhorn Serverbe sem kerülhet bele. Elképzelhető, hogy a WinFS a Windows Vista R2 és a Longhorn Server R2 idején lesz csak része a szoftvercsomagnak, opcionális bővítményként.

A Microsoft Professional Developers Conference rendezvényén már külön előadások fognak szólni a WinFS-ről, és hogy hogyan lehet segítségével az alkalmazások adatait eltárolni az adott számítógépeken, vagy akár a hálózat segítségével egy távoli gépen. Akik még emlékeznek a .NET keretrendszer 2.0-s verziójának eredeti terveire, azoknak eszükbe juthat az azóta már eltávolított ObjectSpaces névtér, ami hasonló ígéretekkel kecsegtette a fejlesztőket, azonban több kritikus dependencia miatt végül kikerül a keretrendszerből.

Munkafolyamatok és automatizáció

A Professional Developers Conference idején várhatóan bemutatkozik a kezdetek óta sok nevet viselő Windows Workflow Foundation is, ami egy, a .NET keretrendszerhez hasonló platform, amivel a fejlesztők munkafolyamat- és automatizáció-központú alkalmazásokat készíthetnek el, illetve az operációs rendszer valamennyi szoftverének működését összeköthetik. Gyakorlatilag a BizTalk szerver egyes technológiáinak asztali gépeken, egyszerűen használható változatáról van szó, ami 2008 körül érkező, a jelenleginél két verzióval távolabbi BizTalk Servernek is az alapjait fogja képezni, valamint a 2006-ban várható Office 12-ben is jelentős szerepet fog játszani, különösen a SharePoint és az új Content Management Server esetében.

A Windows Workflow Foundation (WWF) korábban WinOE és Windows Workflow Services néven volt ismert, azonban a Microsoft a jelek szerint követi a Foundation elnevezések használatát a Windows Vista technológiái esetében. A WinFS és a WWF a jelek szerint szorosan összekapcsolva fog továbbfejlődni, hiszen a jól struktúrált, sémaval ellátott adatok esetében már szinte gyerekjáték lesz a legnehezebb automatizációs feladatok ellátása is.

A WinFS csúszását azonban nem csak a Vista megjelenésének sürgetése okozta, hanem a Microsoft Business Framework (MBF) készítése is, aminek adattárolással kapcsolatos rétegei közös alapokon nyugszanak a WinFS-sel. Emiatt döntött úgy a Microsoft, hogy a két technológiát együtt gondolja újra. Az MBF segítségével az üzleti alkalmazások készítése válik egyszerűbbé, azonban megjelenésére még valószínűleg 2007-ig várni kell -- akkor pedig a Visual Studio "Orcas" részeként debütálhat majd a C# 3.0-val karöltve, ami nagyban csökkenti az adatalapú fejlesztésekhez szükséges időt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról